Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy propune reconfigurarea profunda a politicii europene a Frantei, subliniind ca "mitul egalitatii de drepturi si responsabilitati intre toate statele UE" trebuie sa inceteze, conform unui editorial publicat in Le Point inaintea scrutinului europarlamentar, citeaza Mediafax.

Nicolas Sarkozy pledeaza pentru reformarea in profunzime a Uniunii Europene, "garantul unui model de civilizatie", vorbind de formarea "unei mari zone economice franco-germane", potrivit editorialului aparut in publicatiile Le Point si Die Welt.

Declaratiile lui Sarkozy intervin in contextul scrutinului europarlamentar, in care Uniunea pentru o Miscare Populara risca sa fie depasita in Franta, potrivit sondajelor, de partidul ultranationalist Frontul National.

De altfel, liderul de centru-dreapta vrea "suspendarea imediata" a actualului model Schengen si crearea unui sistem de libera circulatie "Schengen II", la care sa adere statele UE care au adoptat aceeasi politica in domeniul imigratiei.

"Nu este un paradox sa pledam in acelasi timp pentru Europa si pentru protejarea identitatii noastre, a specificitatii modelului nostru. Trebuie sa fim atat europeni, cat si francezi", a subliniat Sarkozy.

"Trebuie sa incetam sa credem in mitul egalitatii de drepturi si responsabilitati intre toate statele membre UE", a insistat Sarkozy.