Cel putin noua soldati ucraineni au fost ucisi si alti 19 raniti in cursul noptii in doua atacuri ale separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei, a anuntat joi ministerul ucrainean al Apararii, citat de AFP.

"Potrivit primelor informatii, 8 soldati ucraineni au fost ucisi si 17 raniti in lupte in apropiere de Volnovaha", in regiunea Donetsk, a declarat Bogdan Senk, purtator de cuvant al ministerului Apararii.

Ora 14:40 Ministerul rus al Apararii a anuntat ca 20 de trenuri si 15 avioane pline cu trupe au fost mutate de la granita cu Rusia, transmite agentia Interfax, preluata de Reuters

Ora 13:20 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi ca miscarile trupelor rusesti "ar putea sugera" o retragere partiala de la granita cu Ucraina.

"Tarziu, ieri seara, am vazut o activitate limitata a trupelor rusesti in apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce ar putea sugera ca o parte a fortelor armate se pregateste de retragere", a spus, la Podgorica, Rasmussen, citat de AFP.

"Este prea devreme pentru a spune ce semnifica acest lucru, dar sper ca este vorba de inceputul unei retrageri complete si reale", a adaugat acesta.

"In prezent, cea mai mare parte a fortelor rusesti care fusesera amplasate raman in apropiere de frontiera cu Ucraina si credem ca exercitiile rusesti continua in aceasta zona", a continuat oficialul NATO.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat luni ca trupele rusesti din apropierea frontierei cu Ucraina, al caror numar era estimat de NATO la 40.000, vor reveni in cazarmi, dupa terminarea manevrelor de primavara.

------------------------------------

Intr-un alt atac, in apropiere de Rubijne, in regiunea Lugansk, un soldat a fost ucis si alti doi raniti in momentul in care "teroristii", termen folosit de autoritatile de la Kiev pentru a-i desemna pe separatistii inarmati, au deschis focul asupra unui convoi militar.

Aceste atacuri vin cu trei zile inainte de alegerile prezidentiale considerate cruciale pentru viitorul tarii, dupa o criza politica ce e aruncat tara in pragul unui razboi civil.

Atacul din apropiere de Volnovaha a avut loc in cursul noptii la un baraj de control al armatei ucrainene. Ministerul Apararii afirma ca separatistii au atacat cu mortiere si grenade, detonand un vehicul.

Armata a lansat in 13 aprilie o operatiune militara pentru preluarea controlului asupra regiunilor Lugansk si Donetsk, in mare parte sub controlul separatistilor, care si-au proclamat suveranitatea dupa referendumuri pentru independenta.

De mai multe zile, "frontul de est" cunoastea o acalmie, dupa violentele de la inceputul saptamanii, cand un soldat ucrainean a fost ucis.

Potrivit ONU, cel putin 127 de persoane, militari ucraineni, separatisti pro-rusi, civil, au murit intre 13 aprilie si 16 mai.