Autoritatile ucrainene vor desfasura peste 75.000 de oameni duminica pentru a asigura securitatea alegerilor prezidetiale pe care separatistii prorusi promit sa le perturbe, cu binecuvantarea Moscovei, , amenintata cu noi sanctiuni de catre Washington, transmite AFP.

Cu trei zile inainte de alegeri, "Frontul de est" ucrainean, unde militarii si insurgentii inarmati proprusi se confrunta sporadic din 13 aprilie, cunoaste o acalmie dupa violentele de la inceputul saptamanii.

Pentru a asigura buna desfasurare a scrutinului, Kievul a anuntat mobilizarea a 55.000 de politisti si a 22.000 de voluntari.

De cealalta parte, separatistii din regiunile Lugansk si Donetk au promis sa impiedice derularea scrutinului in est, unde aproape doua milioane de alegatori ar putea sa aiba dificultati in a se prezenta la urne.

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov, insotit de ministrii Internelor si Apararii, a mers pentru prima data in apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor din est, incercuit de armata.

Locuitorii din est "incep sa inteleaga ca teroristii duc regiunea spre o prapastie", a afirmat Turcinov.

"Regele ciocolatei", favorit

Miliardarul pro-occidental Petro Porosenko este dat ca favorit de sondaje cu mai mult de 20 de puncte in fata fostului simbol al Revolutiei Portocalii din 2004, Iulia Timosenko, care a ratat revenirea in politica, dupa eliberarea sa din inchisoare la sfarsitul lunii februarie.

La 48, "regele ciocolatei" - aluzie la averea pe care a facut-o din afacerile cu ciocolata Roshen - promite sa puna capat insurgentei in Est si pentru sa rezolve criza cu Rusia lui Vladimir Putin, in trei luni.

"Il stiu pe Putin, am o vasta experienta in discutii cu el, este un negociator puternic si dur", el a spus Porosenko pentru AFP, dar a precizat ca el considera ca un compromis este posibil.