Situatia scolilor cu predare in limba romana din Transnistra va fi unul dintre subiectele principale ale viitoarelor negocieri in formatul 5+2, planificate sa aiba loc pe 5 si 6 iunie, la Viena, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Eugen Carpov, citat de agentia rusa Itar-Tass.

"Vom aborda probleme legate de functionarea scolilor cu predare in limba romana" din stanga Nistrului, a declarat vicepremierul moldovean, intr-o conferinta comuna cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de solutionare transnistreana, ambasadorul Radojko Bogojevici, potrivit Mediafax.

De asemenea, se va discuta despre "situatia fermierilor moldoveni, care se confrunta cu anumite probleme atunci cand isi cultiva pamantul in zonele de frontiera", a adaugat el.

Potrivit lui Carpov, care reprezinta Chisinaul la negocierile in formatul 5+2 (intre Tiraspol si Chisinau, cu Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori), Republica "Moldova va acorda (la discutiile de la Viena) o atentie deosebita problemelor de circulatie a cetatenilor in regiune".

Liderul separatist de la Tiraspol a declarat miercuri, in cadrul unei intalniri cu o delegatie a Uniunii Europene, ca "prin aceste negocieri trebuie sa gasim un compromis pentru a solutiona mai multe probleme si a elimina anumite bariere artificiale", relateaza agentia Novosti PMR.

Bogojevici a anuntat marti, la Tiraspol, ca urmatoarea runda de negocieri oficiale in formatul 5+2 pe tema crizei transnistrene va avea loc pe 5 si 6 iunie, la Viena.

In cadrul unei intalniri cu ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Stanski, el a declarat ca partile implicate in conflict "au multe subiecte de discutat".

Intrerupte timp de sase ani, aceste negocieri s-au reluat in 2011, dar o noua runda de negocieri prevazuta in aprilie nu a avut loc.