Integrarea europeana si rezultatele ei sunt "cele mai eficiente argumente" in favoarea reunificarii R. Moldova, a declarat ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, adaugand ca numarul solicitantilor de pasaport biometric din regiunea transnistreana a crescut dupa ridicarea vizelor UE, transmite Mediafax.

"Implementarea prevederilor Acordului (de Asociere cu UE) va incepe de la 1 octombrie. In acelasi timp, vom intra in campania electorala, alegerile fiind programate pentru 30 noiembrie. Implementand prevederile Acordului si comunicand avantejele acestui acord, zonei de comert liber, speram sa convingem cetatenii Republicii Moldova ca aceasta este singura cale de progres si de modernizare a tarii. Ceea ce a fost binevenit pentru Romania, pentru tarile baltice, va trebui sa se potriveasca si Republicii Moldova", a declarat Natalia Gherman.

Sefa diplomatiei de la Chisinau a precizat ca R. Moldova este "un stat european, nu numai prin pozitionarea geografica, ci si prin istorie, mostenire si civilizatie", care "impartaseste aceleasi valori cu celelalte state europene".

In ceea ce priveste solutiile politice pentru rezolvarea crizei transnistrene, Natalia Gherman a subliniat ca "integrarea europeana si rezultatele obtinute in acest proces sunt cele mai eficiente argumente in favoarea reunificarii Republicii Moldova". "Ultimul exemplu este foarte concludent. Atunci cand Republica Moldova a obtinut abolirea regimului vizelor pentru spatiul european, a crescut numarul solicitantilor pentru pasaportul biometric moldovenesc din regiunea transnistreana. Acelasi lucru se va intampla cu implementarea prevederilor zonei de comert liber cu UE, pentru ca ideea este de a spori transparenta, de a imbunatati climatul de afaceri, de a moderniza tara, de a spori competitivitatea, sansele de export si investitiile straine", a declarat ministrul moldovean de Externe, care a efectuat saptamana aceasta o vizita la Berlin.

In opinia sa, integrarea europeana este cel mai bun raspuns la intrebarea "cum solutionam criza transnistreana?".

Totodata, intr-un interviu acordat cotidianului Bild, Natalia Gherman a respins posibilitatea unui scenariu ucrainean in R. Moldova, deoarece "formatul cu Transnistria functioneaza", iar Chisinaul gestioneaza mai bine decat Kievul diferitele sale regiuni.

Intrebata daca Republica Moldova nu are nevoie din punct de vedere economic de Rusia, un important partener de export, ministrul moldovean de Externe a dat ca exemplu boicotul vinului moldovenesc din septembrie 2013.

"In septembrie, Rusia a oprit brusc livrarile noastre de vin. UE ne-a intins imediat o mana de ajutor si si-a deschis piata pentru vinurile noastre. Astazi avem 500 de milioane de potentiali cumparatori, in timp ce in Rusia, Belarus si Kazahstan avem doar 120 de milioane de consumatori", a spus Natalia Gherman.

Parlamentul European si Consiliul au luat, la 3 aprilie, decizia finala privind includerea Republicii Moldova pe lista tarilor ai caror cetateni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Spatiul Schengen, incepand cu 28 aprilie, conform unui comunicat al CE.

De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetatenii moldoveni care detin un pasaport biometric. Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro. Ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile. Negocierile dintre UE si Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.