Uniunea Europeana i-a cerut miercuri presedintele rus Vladimir Putin sa si respecte "angajamentul" de a continua "livrarile" de gaze catre Europa, dupa ce Moscova a amenintat ca taie de pe 3 iunie aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, transmite AFP. Situatia din Ucraina ramane tensionata inaintea alegerilor prezidentiale de duminica iar declaratia presedintelus rus Vladimir Putin, care a afirmat ca va fi greu pentru Rusia sa construiasca relatii cu liderii ucraineni care vor veni la putere intr-o perioada atat de dificila, nu a fact decat sa puna si mai multa presiune, punand sub semnul legitimitatii scrutinul.

"Atata timp cat se continua discutiile tripartite (intre Rusia, Ucraina si UE - n.red.) , livrarile de gaze nu ar trebui intrerupte. Contez pe Federatia Rusa sa isi mentina acest angajament", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un mesaj scris adresat lui Vladimir Putin. Scrisoarea a fost publicata miercuri de Comisia Europeana.

Ora 17:57 NATO nu a vazut inca nicio "dovada vizuala" a retragerii trupelor ruse de la granita cu Ucraina, a declarat miercuri secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

"Ma trezesc in fiecare dimineata sperand sa vad o retragere reala si consistenta a trupelor rusesti, insa trbuie sa va spun ca pana acum nu am constatat sa existe nicio dovada vizuala a retragerii trupelor ruse", a declarat Rasmussen cu ocazia unei conferinte de presa sustinute in capitala Bosniei, Sarajevo.

Ora 15:39 Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca va fi greu pentru Rusia sa construiasca relatii cu liderii ucraineni care vor veni la putere intr-o perioada de tensiuni in crestere. (Reuters)

Afirmatiile lui Putin au fost facute cu ocazia unei vizite in China si par sa aiba drept tinta punerea sub semnul intrebarii a leitimitatii alegenerilor prezidentiale care vor avea loc duminica in Ucraina.