Printul Charles, care se afla intr-o vizita in Canada, a creat o polemica dupa ce ar fi comparat actiunile presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina cu cele ale dictatorului nazist Adolf Hitler, scrie AFP citand presa tabloida din Marea Britanie.

Printul CharlesFoto: Agerpres

The Daily Mail informeaza ca mai multi martori l-ar fi auzit pe Charles facand aceasta comparatie intr-o conversatie cu Marienne Ferguson, in varsta de 78 de ani, care a fugit din Polonia la varsta de 13 ani si care si-a pierdut mai multi membri ai familiei, morti in lagare de concentrare.

Mostenitorul tronului Angliei si septuagenara s-au intalnit intr-o vizita la Muzeul canadian al Imigratiei din Halifax, Noua Scotie, in estul Canadei, unde printul si sotia sa Camilla au adus un omagiu veteranilor din al Doilea Razboi Mondial si familiilor acestora.

Dupa intalnirea cu acesta, Marienne Ferguson a declarat ca "printul a spus ca acum Putin este pe cale sa faca aproape acelasi lucru ca Hitler", referindu-se la actiunile ruse in Ucraina.

"Trebuie sa spun ca sunt de acord cu el si sunt sigura ca multi oameni sunt", a adaugat ea.

"Am fost foarte surprinsa ca a facut aceste comentarii, pentru ca stiu ca de la (membrii familiei regale - n.red.) nu te astepti sa spuna astfel de lucruri, dar a fost foarte sincer si onest", a adaugat Marienne Ferguson.

Serviciul de presa al printului Charles a refuzat sa comenteze "conversatiile private" ale mostenitorului tronului.

"Dar tinem sa subliniem ca printul de Wales nu cauta sa faca o declaratie de politica publica cu ocazia unei conversatii private", a adaugat biroul de presa.

In Rusia, in absenta unor comentarii oficiale imediate, tabloidul Moskovski Komsomolets a scris in editia online ca aceste comentarii ale printului "risca sa declanseze un scandal international si sa complice relatiile deja tulburate dintre Marea Britanie si Rusia".

Cotidianul a insistat asupra unui moment "prost ales" pentru aceste declaratii, in contextul in care printul Charles urmeaza sa se intalneasca cu Vladimir Putin pe 6 iunie, cu ocazia marcarii Debarcarii din Normandia.

Inainte de printul Charles, ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble si fostul secretar de Stat american Hillary Clinton au comparat interventia rusa in Ucraina cu invaziile naziste in Europa din anii 1930.