Premierul ungar Viktor Orban a calificat marti drept "scandaloasa" o decizie a autoritatilor europene care cere Budapestei sa reformeze sistemul de pronuntare a pedepselor cu inchisoarea pe viata, in numele respectarii drepturilor fundamentale ale omului, scrie AFP.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, intr-o hotarare publicata marti, ca Ungaria a incalcat in mai multe randuri legile europene care interzic tratamente "inumane sau degradante", dupa ce a condamnat in 2009 un cetatean ungar "la inchisoare pe viata fara posibilitatea eliberarii conditionate".

Premierul ungar a calificat aceasta decizie, care nu este definitiva, drept "scandaloasa" si a declarat ca Ungaria trebuie sa o respinga.

"Este ultima dovada ca la Bruxelles si la Strasbourg, in Uniunea Europeana, drepturile criminalilor trec in fata celor ale victimelor si persoanelor nevinovate", a comentat primul ministru ungar, intr-un miting electoral la Kormend (vest).

"Trebuie sa aparam aceasta institutie a inchisorii pe viata, este un mijloc important de descurajare pentru criminali si potentiali criminali", a argumentat el.

In prezent, in Ungaria 33 de detinuti sunt condamnati la inchisoare de viata fara posibilitatea de eliberare, potrivit agentiei nationale de presa MTI.