Diplomatia americana a afirmat marti ca cei doi presupusi ziaristi rusi detinuti in estul Ucrainei transportau in masinile lor rachete portabile antiaeriene, scrie AFP.

Mai multi ziaristi s-au plans luni ca sunt retinuti de serviciile rusesti de securitate din Crimeea anexata de Moscova, in timp ce Rusia a acuzat Kievul ca a arestat doi reporteri rusi in estul Ucrainei.

Pentru aceste doua din urma cazuri, ar fi vorba de ziaristi ai site-ului de stiri Life News, arestati de soldati ucraineni in apropiere de orasul Kramatorsk, provocand furia Moscovei, care a cerut eliberarea lor imediata. Potrivit site-ului rusesc, Oleg Sidiakin si Marat Saicenko sunt retinuti de garzile nationale ucrainene si sunt supusi violentelor.

Dar purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Etat Jennifer Psaki spune ca "serviciile de securitate ucrainene detin un numar de indivizi purtatori ai unor false acreditari de ziaristi emise de Republica Populara Donetsk, care nu exista".

Cand au fost arestati, "transportau rachete purtatoare antiaeriene" in masinile lor, a acuzat Psaki, care a adaugat ca se bazeaza pe "informatii de presa" si informatii schimbate intre Statele Unite si autoritatile ucrainene.

"Acest lucru ridica evident anumite chestiuni legate de faptul daca acesti indivizi sunt intr-adevar ziaristi", a mai spus purtatorul de cuvant al diplomatiei americane.