Elena Rybolovlev, fosta sotie a oligarhului rus Dmitri Rybolovlev si actualul patron al AS Monaco, a obtinut 4 miliarde de franci elvetieni (3,295 miliarde euro), respectiv jumatate din averea miliardarului, in cadrul "divortului secolului" judecat in 13 mai la Geneva, scrie AFP.

Tribunalul de prima instanta din Geneva a acordat martea trecuta Elenei Rybolovlev suma de 4.020.555.987,20 franci elvetieni (respectiv 3,29 miliarde euro sau 4,48 miliarde dolari), potrivit Le Temps. Aceasta suma constituie un record in istoria tribunalelor elvetiene, potrivit cotidianului citat.

De asemenea, a obtinut custodia fiicei sale minore Anna, in varsta de 13 ani. Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Tribunalului a precizat ca acest gen de decizii nu se comunica decat partilor.

Cuplul, casatorit de 23 de ani, isi disputa din 2008 conditiile divortului. Elena Rybolovlev cerea mai multe miliarde de dolari din averea sotului sau, a carui avere este estimata la 9 miliarde de dolari.

De la "divort civilizat" la acuzatii de furt

Rybolovlev a facut avere in domeniului potasiului, vazand Uralkali, unul dintre cei mai mari producatori de potasiu din lume. El a achizitionat clubul de fotbal Monaco in decembrie 2011 si traieste in principat.

A cumparat insula greceasca Skorpios, fosta proprietate a familiei Onassis, vila din Miami a lui Donald Trump, miliardarul american, si cea a actorului Will Smith din Hawaii, precum si un domeniu la Saint-Tropez, in sudul Frantei.

Elena era urmarita permanent de detectivi particulari de la depunerea cererii de divort. dupa cum marturisea ea, in ianuarie, intr-un rar interviu acordat revistei elvetiene Bilan.

Atunci, spunea ca spera ca "divortul sa se termine de o maniera civilizata".

Cu toate acestea, putin mai tarziu a fost arestata pentru scurt timp de politia din Cipru. In numele unui fond cipriot care gestiona fondurile pentru cele doua fete ale cuplului, Anna si Katia (25 ans), un avocat cipriot a depus o plangere impotriva elenei, pe care o acuza de furtul unui inel cu diamante, in valoare de 25 pana la 50 de milioane de euro, apartinand fondului familial.

Elena, care sosea din Elvetia la bordul unui avion privat, a fost arestata si interogata de politia cipriota, inainte de a fi eliberata fara a fi pusa sub acuzare. Aceasta a afirmat ca diamantul i-a fost oferit de sotul sau cu doi ani inainte de constituirea fondului.

Traseul unul miliardar controversat

Cuplul s-a cunoscut pe bancile facultatii de medicina din Perm, in Ural, in perioada URSS. Cei doi s-au casatorit in 1987.

Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Dmitri preia controlul asupra minelor de potasiu din Ural si le integreaza in Uralkali, un grup estimat la 34 de miliarde de dolari in 2008 pe bursa din Londra.

In plina campanie impotriva oligarhilor, cuplul se instaleaza la Geneva in 1995. Dmitri va sta in inchisoare 11 luni in perioada 1996 - 1997 la Perm, sub acuzatia ca a ordonat uciderea unui industrias, inainte de a fi achitat din lipsa de probe.

Atunci incep si problemele pentru cuplu. Elena se plange, in Elvetia, ca sufletul sau "a ramas rusesc, dar apreciez latura ordonata, civica a Elvetiei". "Cand eu am adoptat stilul de viata elvetian, sotul meu refuza sa se occidentalizeze", adauga femeie, care joaca rolul de mecena si adora sa vasleasca pe lacul Leman la rasaritul soarelui.

In 2011 Dmitri se instaleaza la Monaco, unde traieste pe picior mare.

Elena a obtinut in martie 2010 punerea sub sechestru a principalelor bunuri detinute de Dmitri in Elvetia. Acesta a contestat decizia in fata Tribunalului federal (curtea suprema), care nu s-a pronuntat inca. Saga acestui este departe de a se fi incheiat.