Bosnia a anuntat ca peste un sfert din populatia sa este "afectata" de cele mai grave intemperii din ultimul secol in timp ce in Serbia vecina mii de voluntari intaresc digurile in Belgrad de-a lungul raului Sava care va atinge luni noi varfuri de debit, scrie AFP.

  • Vezi la finalul articolului imagini cu dezastrul provocat de inundatii

"Un sfert din populatie este afectat de inundatii si mii de persoane nu au apa (potabila). Pagubele sunt enorme", a declarat ministrul bosniac al Afacerilor Externe, Zlatko Lagumdzija.

Bosnia are 3,8 milioane de locuitori.

"Singura diferenta in raport cu razboiul este ca mai putini oameni au murit", a spus ministrul, referindu-se la razboiul inter-comunitar din perioada 1992-95 soldat cu 100.000 de morti si peste doua milioane de refugiati.

In urma inundatiilor, peste 100.000 de persoane au fost evacuate, a precizat un responsabil al protectiei civile bosniace, Stanko Sliskovic.

In Serbia vecina, circa 600.000 de oameni din totalul populatiei de 7,2 milioane sunt "afectati" de inundatii, potrivit unui comunicat al Programului alimentar mondial al Natiunilor Unite (PAM).

Peste 25.000 de oameni au fost evacuati in Serbia.

Autoritatile celor doua tari, unde inundatiile au ucis cel putin 47 de oameni, au lansat un avertisment legat de o "catastrofa epidemiologica" daca aceste zone nu sunt rapid curate si dezinfectate, fiind anuntate temperaturi de 30 de grade.

La Belgrad, mii de voluntari intaresc digurile de-a lungul raului Sava. Primarul orasului, Sinisa Mali, a precizat ca peste de 300.000 de saci de nisip au fost amplasati de-a lungului raului Sava, un afluent al Dunarii. "Situatia este sub control pentru moment", a precizat el.

Pericol de deplasare a campurilor de minte antipersonal

In orasele Sabac, Sremska Mitrovica si in jurul centralei termice Nikola Tesla digurile raului Sava au rezistat.

Situata in apropiere de Obrenovac, unul dintre orasele sarbesti cele mai afectate, aceasta centrala termica produce 50% din electricitatea tarii si este inconjurata de ape. Apararea acestei centrale este considerata cruciala pentru sistemul energetic al tarii.

Temandu-se de noi ploi, autoritatile au ordonat evacuarea completa a orasului Obrenovac.

"Sunt complesit, am lasat totul in urma, vacile, porcii si puii", spune Veselin Rankovic, care a parasit localitatea Zabrezje in apropiere de Obrenovac, dar fericit totusi ca nu a pierdut niciun membru al familiei.

"Este Apocalipsa, nu stiu altfel cum sa descriu situatia", a declarat si Nedeljko Brankovic, un inginer din Belgrad care a reusit sa ajunga la Krupanj (sud-vest) pentru a-si evacua parintii in Belgrad.

"Case intregi au fost pur si simplu luate de apa", a adaugat acest barbat care a ramas in localitate, pentru a ajuta echipele de salvare.

In Bosnia, un nou pericol se adauga la calvarul sinistratilor.

Din cauza alunecarilor de teren, autoritatile au tras un semnal de alarma legat de posibile deplasari ale campurilor de mine antipersonal datand in perioada razboiului inter-comunitar, al caror numar este estimat la 120.000.