Beijingul continua luni evacuarea a mii de cetateni chinezi prezenti in Vietnam, dupa revoltele violente care au avut loc saptamana trecuta, scrie presa de stat, iar operatori chinezi de turism isi suspenda circuitele in aceasta tara, transmite Mediafax.

Revoltele, cele mai violente inregistrate inregistrate in ultimele decenii in Vietnam, au determinat deja Beijingul sa repatrieze peste 3.000 de cetateni, iar alti 4.000 de chinezi asteptau luni sa fie evacuati, potrivit publicatiei The Global Times.

Doua nave chinezesti au sosit luni dimineata in provincia vietnameza Ha Tinh si urmeaza sa revina in China luni seara, a precizat Cotidianul Poporului, organul Partidului Comunist chinez. Potrivit agentiei oficiale China Noua, ele urmeaza sa "aduca in tara muncitori atacati in revolte recente".

Izbucnit la inceputul saptamanii trecute in sudul Vietnamului, acest val de revolte a fost declansat de instalarea unei platforme petroliere chinezesti in largul Insulelor Paracel, pe care si le disputa cele doua tari comuniste.

Violentele, care au constat in provocarea unor incendii si jefuirea unor uzine si birouri ale unor companii etichetate ca "chineze", s-au soldat cu uciderea a doi chinezi si ranirea altor aproximativ 140.

In urma mai multor avertismente lansate de catre autoritatile de la Beijing, care le-au recomandat cetatenilor sa evite orice deplasare in Vietnam, principalii operatori turistici chinezi si-au suspendat circuitele in tara, a anuntat China Noua.

Astfel, Ctrip - cel mai important site chinezesc de rezervari de sejururi pe Internet - le-a propus utilizatorilor interesati de aceasta destinatie sa-si amane calatoriile, oferind asigurari ca cei care si-au facut deja rezervari pot fi rambursati.

In contextul in care Beijingul a acuzat Hanoiul de "complicitate" cu o parte a participantilor la revolte, autoritatile vietnameze incearca sa calmeze situatia, mobilizand importante forte de politie.

Ministerul chinez de Externe a anuntat duminica suspendarea mai multor programe bilaterale de schimb.