Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye a anuntat luni dizolvarea corpului Pazei de Coasta, in urma tragediei feribotului Sewol, la 16 aprilie, in care au murit sau au fost date disparute 302 persoane.

"Am decis sa dizolv corpul Pazei de Coasta", a declarat sefa statului intr-un discurs televizat, in care si-a asumat responsabilitatea ultima a Guvernului in aceasta catastrofa care a traumatizat tara, potrivit Mediafax. "In calitate de presedinta responsabila de viata si securitatea sud-coreenilor, prezint scuzele cele mai sincere pentru toate suferintele provocate populatiei", a adaugat ea.

Park Geun-hye a prezentat in mai multe randuri scuze, dupa naufragiu, dar este prima data cand isi asuma responsabilitatea directa a acestei drame.

In discursul pe care l-a sustinut, ea a subliniat asupra esecului raspunsului Pazei de Coasta imediat dupa naufragiu, care a avut loc dimineata la ora locala 9.00 (3.00, ora Romaniei), la cativa kilometri de coasta de sud a tarii.

Ea a recunoscut, de asemenea, doleantele rudelor victimelor, care afirma ca numeroase vieti ar fi putut sa fie salvate daca echipele de interventie ar fi fost mai eficiente.

Activitatile Pazei de Coasta din Coreea de Sud vor fi scindate. Partea de ancheta va fi preluata de catre politie, iar partea de patrulare maritima a fost incredintata unui nou minister, Ministerul Securitatii Nationale.

De la 16 aprilie populatia a descoperit, cu groaza, ca bilantul teribil al acestei catastrofe a fost provocat de oameni, si anume reglementari permisive in transportul maritim prea putin respectate, o formare insuficienta a echipajului pentru situatii de urgenta si o lipsa totala de supraveghere din partea autoritatilor.

Salvatorii sunt acuzati, in plus, ca au fost prea inceti in primele ore dupa naufragiu.

Feribotul Sewol transporta 476 de persoane, majoritatea elevi de liceu care efectuau o excursie cu scoala, provenind toti de la aceasi institutie, de la sud de Seul.

Dintre cei 325 de adolescenti care se aflau la bord, 280 sunt morti sau au fost dati disparuti.