Presa oficiala din Coreea de Nord a anuntat duminica un accident "de neimaginat" pe santierul de constructie a unei cladiri la Phenian, care a provocat un numar neprecizat de victime, un anunt neobisnuit din partea autoritatilor tarii, relateaza Mediafax citand AFP.

Potrivit oficialilor din Coreea de Sud, este vorba despre prabusirea unui imobil cu 23 de etaje aflat in constructie, unde se instalasera deja 100 de familii.

Este extrem de rar ca presa oficiala nord-coreeana - singura autorizata - sa anunte astfel de informatii "negative", iar agentia KCNA prezinta chiar scuze - si ele la fel de rare - din partea autoritatilor.

Accidentul a avut loc marti si a fost provocat de supervizarea "inadecvata" de catre responsabilii proiectului, a adaugat KCNA. Echipele de salvare au fost mobilizate pentru a se ocupa de raniti si pentru a incerca sa gaseasca supravietuitori sub daramaturi.

Agentia nu precizeaza numarul mortilor sau ranitilor si nici cauza accidentului, dar adauga ca acesta a socat locuitorii din capitala.

KCNA publica scuzele publice ale unor oficiali de rang inalt, intre care cele ale ministrului Securitatii publice, Choe Pu-Il.

Choe "a cerut scuze, indicand ca a esuat in a depista factorii susceptibili sa puna in pericol viata si bunurile populatiei si sa ia masuri adecvate, ceea ce a cauzat un accident de neimaginat", a anuntat KCNA.

De partea sud-coreeana, un oficial de rang inalt a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, ca este frecvent ca familiile sa intre in posesia unei cladiri in Coreea de Nord inainte ca aceasta sa fie terminata.

Potrivit lui, 92 de famiii se mutasera deja in cladire si bilantul victimelor ar putea fi "considerabil".

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, "a ramas treaz toata noaptea de durere", dupa ce a fost informat despre accident, a declarat un oficial de rang inalt nord-coreean pentru KCNA.

Coreea de Nord, una dintre tarile cele mai secrete si mai inchise din lume, condusa cu o mana de fier de dinastia Kim din 1948, face rareori publice catastrofele care au loc pe teritoriul sau.