Confruntarea Europei cu Moscova asupra Ucrainei are deja un impact major asupra afacerilor germane in Rusia si impunerea de sanctiuni economice ar provoca prejudicii de durata industriei, avertizeaza un document confidential trimis guvernului german de un grup de lobby de afaceri, relateaza Reuters.

Documentul provenind de la camera de comert exterior germano-rusa, un grup reprezentand 800 de companii ce ofera suport firmelor germane ce opereaza in Rusia, subliniaza gradul de preocupare printre companiile germane asupra crizei din Ucraina, citeaza Agerpres.

El sugereaza de asemenea ca industria isi intensifica eforturile pentru a descuraja guvernul cancelarului Angela Merkel sa insiste asupra unor sanctiuni mai dure.

Merkel a avertizat cu mai multe masuri punitive impotriva Rusiei daca alegerile prezidentiale din Ucraina, programate la 25 mai, sunt perturbate.

"Destabilizarea tot mai mare a Ucrainei si confruntarea diplomatica pentru o solutie comuna au deja un impact masiv asupra afacerilor germane in Rusia", avertizeaza acest "document de pozitie" de doua pagini din data de 7 mai.

"Sanctiunile economice mai profunde ar conduce la o situatie in care contractele vor fi tot mai mult acordate firmelor locale, proiectele suspendate sau intarziate de partea rusa, iar industria si politicienii rusi s-ar intoarce spre Asia, in special China", mai afirma documentul.

El noteaza ca pierderea cotei de piata pentru firmele germane si europene ar fi "pe termen lung si durabil", provocand "prejudicii ireparabile" pozitiei competitive a Germaniei in Rusia.

Documentul adauga ca acest lucru ar conduce la pierderi de locuri de munca in Germania si ar lasa companiile vulnerabile la cereri de "compensatii masive" daca vor fi fortate sa rupa contractele cu partenerii rusi.