Premierul conservator ungar Viktor Orban si-a reinnoit apelul controversat privind autonomia minoritatii maghiare care traieste in vestul Ucrainei, la mai putin de o saptamana dupa ce a provocat o disputa diplomatica intre Budapesta, Kiev si Varsovia, relateaza Mediafax citand AFP.

"Statul ungar in ansamblu sprijina cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia", a declarat seful Guvernului ungar intr-un interviu acordat vineri seara televiziunii publice M1.

Intre 150.000 si 200.000 de persoane de origine maghiara traiesc in Ucraina, intre care aproape toate in Transcarpatia. Ele reprezinta cea mai mare minoritate (aproximativ 13%) din aceasta regiune ucraineana situata la frontiera cu Romania, Ungaria si Slovacia.

"O Ucraina stabila si democratica este in interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabila si democratica fara sa acorde drepturi minoritatilor si comunitatilor nationale care traiesc aici", a adaugat el.

Aceste declaratii vin in continuarea celor din 10 mai, din cadrul discursului de investitura din Parlament. Orban a fost reconfirmat in functia de premier pentru un al doilea mandat consecutiv dupa victoria obtinuta la alegerile legislative din aprilie.

Seful diplomatiei ungare Janos Martonyi a precizat, miercuri, ca Viktor Orban nu s-a gandit la o autonomie "teritoriala".

Premierul ungar a declarat vineri seara pentru M1 ca exista in Europa mai multe forme de autonomie si ca maghiarii din Transcarpatia vor trebui sa precizeze ce fel de autonomie vor.

Ambasadorul ungar la Kiev a fost convocat de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a explica aceste declaratii ale lui Orban.

La randul sau, premierul polonez Donald Tusk a calificat marti drept "regretabile" aceste remarci ale lui Viktor Orban. El le-a cerut vecinilor Ucrainei sa dea dovada de solidaritate, sustinand unitatea si independenta Ucrainei.