Separatisti pro-rusi inarmati au preluat controlul, vineri, asupra cartierului general al Garzii nationale ucrainene din orasul Donetsk, unul dintre bastioanele insurectiei armate pro-ruse din estul Ucrainei, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fata locului.

In cursul serii, barbati inarmati avand uniforme cu bareta ordinului Sfantului Gheorghe, purtata de separatistii din estul Ucrainei, au patruns in cazarma fortelor speciale ale Ministerului ucrainean de Interne.

Acestea din urma par sa nu fi opus rezistenta, potrivit jurnalistului AFP, care a vazut camioane cu membri ai Garzii nationale parasind incinta.

"Noi controlam baza", s-a limitat sa declare pentru AFP un barbat inarmat aflat la intrarea in cazarma.

UPDATE: Potrivit unei agentii de presa ucrainene, care citeaza un responsabil din cadrul Ministerului de Interne, cartierul general a trecut sub controlul separatistilor fara incidente.

"Totul s-a petrecut cu calm", a declarat pentru AFP o femeie ce locuieste in zona, martora la scena. "Am vazut venind barbati inarmati, cu fetele acoperite. Acestia au incercuit cladirea, iar apoi negocierile au durat circa doua ore. Ei i-au pus pe militari sa aleaga intre a se alatura rebeliunii sau a parasi baza", a adaugat localnica, ce a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Dupa plecarea ultimilor membri ai Garzii nationale ucrainene la bordul mai multor camioane, totul era calm pe acea mica strada din estul orasului Donetsk, noteaza AFP. Indivizii inarmati mai ieseau din cand in cand din cazarma cu pneuri sau computere.

La momentul in care separatistii pro-rusi au preluat controlul cazarmii, explozii au fost auzite in centrul orasului Donetsk, insa aparent fara legatura cu baza militara a Garzii nationale.