Ministrii polonez si suedez ai Afacerilor Externe, principalii lobby-isti ai Ucrainei in cadrul Uniunii Europene, au ajuns la Kiev pentru a-si exprima sprijinul fata de autoritatile de la Kiev, confruntate cu o insurectie armata pro-rusa si cu un risc de dezintegrare, cu noua zile inainte de alegerile prezidentiale, scrie AFP.

Seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care a agitat in aceasta saptamana spectrul unei "caderi" a Ucrainei, va discuta in cursul diminetii cu omologul sau ucrainean Andrii Descitsa si cu presedintele interimar Olexandr Turcinov.

"Reforme dificile sunt aplicate, in ciuda rebeliunii finantate din strainatate in Donbass", regiunea estica in pragul unei insurectii armate pro-ruse, a spus Sikorski, pe contul sau de Twitter.

Omologul sau suedez Carl Bildt se va intalni si el cu Turcinov, dupa ce a vizitat joi regiunea Herson, in sudul Ucrainei, in apropiere de peninsula Crimeea anexata in martie de Rusia, dupa trei saptamani de ocupatie militara a fortelor rusesti si un referendum controversat.

Aceste vizite vin la o zi dupa ce americanii au amenintat ca vor face sa "sangereze" economia ruseasca, deja confruntata cu dificultati, prin noi sanctiuni daca Rusia va incerca sa impiedice scrutinul prezidential din mai, considerat crucial pentru viitorul tarii.

In acest context de tensiuni, o nava franceza de recunoastere a intrat joi in Marea Neagra, intarind prezenta internationala in regiune, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica.

Pe teren, ciocnirile dintre armata ucraineana si separatistii armati se multiplica in est, la o luna dupa lansarea unei operatiuni militare care vizeaza restabilirea controlului Kievului asupra regiunilor secesioniste.

"Nu trebuie in niciun caz sa incetam operatiunea antiterorista", a declarat seful serviciilor de securitate (SBU) Valentin Nalyvaicenko, la televiziunea Kanal 5.

Banca centrala ucraineana a anuntat joi inchiderea filialei din regiunea Donetsk si a evacuat personalul, dupa amenintarile separatistilor.

Controlata in mare parte de insurgentii armati pro-rusi, regiunea Donetsk si cea vecina Lugansk si-au proclamat suveranitatea, dupa un referendum separatist organizat duminica.

In apropiere de Slaviansk, bastion al separatistilor, armata ucraineana a instalat posturi de control sprijinite de blindate, elicoptere si echipamente de aparare antiaeriana, pentru a izola orasul.

Regiunea pare insa sa scape din ce in ce mai mult de sub controlul Kievului si doar o treime dintre alegatori sunt pregatiti sa voteze la prezidentiale, potrivit ultimelor sondaje.