Americanii au amenintat joi sa "insangereza " economia rusa deja intr-o situatie dificila din cauza sanctiunilor interntionale, daca Rusia va impiedica organizarea alegerilor prezidentiale in Ucraina , la 25 mai, cruciale pentru viitorul tarii, scrie AFP.

Seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a carui tara nu si-a ascuns ingrijorarea in aceasta saptamana, este asteptat vineri la Kiev, unde se va intalni cu presedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Polonia, tara vecina Ucrainei , a avertizat marti impotriva unei "dezmembrari" si " caderi" a acestui stat in cazul in care alegerile prezidentiale programate in mai putin de zece zile, nu se vor desfasura in mod normal .

Amenintarile occidentalilor au venit in timp ce ciocnirile dintre armata ucraineana si separatistii inarmati se inmultesc in estul Ucrainei, la aproape o luna dupa lansarea unei operatiuni " anti - teroriste ", care vizeaza restabilirea controlului Kiev asupra regiunilor separatiste.

In acest context de tensiuni sporite, un vas francez de recunoastere a ajuns joi in Marea Neagra, consolidand prezenta internationala in regiune , a declarat pentru AFP o sursa diplomatica. Nava de recunoastere Dupuy de Lome, destinata colectarii de date si comunicatii provenind din zone ostile, se afla in prezent in portul Varna, in estul Bulgariei, a anuntat agentia BGNES.

Ministerul bulgar al Apararii a confirmat pentru AFP prezenta navei franceze in portul Varna, dar a refuzat sa precizeze obiectivul vizitei sale si durata stationarii.

Pe teren, insurgentii pro-rusi si extind controlul in estul Ucrainei, asa cum s-a intamplat joi la Antratsyt, in regiunea Lughansk, unde primaria localitatii a cazut in mainile separatistilor inarmati, scrie AFP.

Banca Centrala a Ucrainei a anuntat inchiderea filialei sale din Donetk si si-a evacuat personalul dupa amenintarile separatistilor.