Aproape 250 de persoane, printre care trei deputati ecologisti, au fost retinute joi, la Bruxelles, in cursul unei manifestatii impotriva acordului de liber-schimb negociat intre Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite, au anuntat organizatorii reuniunii, potrivit Mediafax.

"Au fost efectuate 249 de retineri", a declarat pentru AFP Sebastian Franco, purtatorul de cuvant al Aliantei D19-20, care reuneste asociatii ale agricultorilor, somerilor si artistilor, ingrijorati de riscul de "catastrofa sociala, ecologica si alimentara" prezentat, in opinia lor, de tratatul de liber-schimb (TTIP) negociat de Bruxelles si Washington.

Politia a confirmat prezenta unor deputati belgieni printre persoanele arestate si anunta ca ei au fost eliberati imediat.

"Este regretabil ca alesii au savarsit contraventii", a apreciat purtatorul de cuvant al politiei, Christian de Coninck. El a justificat interventia politiei prin faptul ca manifestantii au incercat, desi nu erau autorizati, sa se alature unei reuniuni la care participa comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht.

Pentru a-i impidica pe manifestanti sa se alature reuniunii, fortele de ordine au folosit tunurile cu apa si au efectuat arestari.

Manifestantii retinuti au fost eliberati, a precizat purtatorul de cuvant al politiei.

Formatiunea ecologista belgiana ECOLO a trimis la fata locului aproximativ 15 alesi si activisti, intre care deputatii Parlamentului regiunii Bruxelles Anne Herscovici, Ahmed Mouhssin si Alain Maron, care au fost arestati, a anuntat purtatorul sau de cuvant, Franco Meggetto.

Cei trei deputati regionali au fost eliberati in cursul zilei, la solicitarea copresedintei ECOLO, Emily Hoyos, a anuntat formatiunea ecologista.

Fortele de ordine "s-au comportat ca si cum manifestantii ar fi fost teroristi, in timp ce era vorba despre simpli cetateni si activisti", a denuntat secretarul de Stat pentru Locuinte al Guvernului regiunii Bruxelles, ecologistul Cristos Doulkeridis.