Americanii au amenintat joi ca vor face sa "sangereze" economia Rusiei, deja aflata in dificultate si sub amenitarea unor noi sanctiuni, daca Rusia va incerca sa impiedice organizarea alegerilor prezidentiale din Ucraina, in 25 mai, considerate de occidentali cruciale pentru viitorul tarii, scrie AFP.

Amenintarile occidentalilor vin in conditiile in care infruntarile dintre armata ucraineana si separatistii inarmati se multiplica in estul Ucrainei, la o luna dupa lansarea unei operatiuni "antiteroriste" care vizeaza restabilirea controlului Kievului asupra regiunilor secesioniste.

Insurgentii pro-rusi continua, pe de alta parte, sa-si extinda controlul, asa cum este cazul Antratsyt, in regiunea Lugansk, unde o primarie de sector a cazut in mainile insurgentilor.

Bisturiul, mai degraba decat ciocanul

Dar, la Londra, un oficial american a evocat de o maniera foarte plastica posibilitatea unor noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.

Scopul primelor serii de sanctiuni economice adoptate de Washington si de Bruxelles impotriva Moscovei vizeaza "folosirea bisturiului, mai degraba decat a ciocanului", a spus acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

Dar "putem face multe lucruri pentru a crea sangerare", a adaugat acesta, dupa o intalnire la Londra intre secretarul american de Stat John Kerry si omologii sai britanic, francez, german si italian.

Americanii si europenii lucreaza la "un mesaj adresat separatistilor pro-rusi si Moscovei pentru a le spune ca orice tentativa de a impiedica alegerile va provoca o noua serie de pagube pentru Rusia, inclusiv sanctiuni de sector" economic, a avertizat acest inalt oficial, reamintind "vulnerabilitatile" economiei ruse.

Prezidentialele din 25 mai sunt considerate cruciale de occidentali pentru iesirea din criza. Rusia a respins mult timp principiul, inainte ca Vladimir Putin sa inmoaie tonul apreciind ca scrutinul ar putea merge "in directia buna".

Presedintele dumei, Serghei Naryskine, a admis si el miercuri ca aceste alegeri prezidentiale ar reprezenta "raul cel mai mic", chiar daca nu sunt "in intregime legitime".

Cu zece zile inainte de prezidentiale, institutiile de sondare il dau favorit pe miliardarul pro-occidental Petro Poroshenko, mare favorit, cu peste 33% in intentiile de vot, urmat de Iulia Timoshenko (5,9%) si pro-rusul Serghii Tighipko (4,1%).

Potrivit acestor sondaje, doar o treime dintre alegatorii din estul pro-rus se vor deplasa la vot.