¬Rusia va garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova daca aceasta tara mentine statutul de neutralitate si acorda un statut special regiunii separatiste Transnistria, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat Bloomberg TV, potrivit Mediafax. Intrebat, in contextul crizei din Ucraina, daca Moscova ar garanta sau nu ca teritoriile foste sovietice aflate in afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat: "Referitor la Transnistria am spus foarte clar ca suntem favorabili gasirii unei solutii care sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, cu conditia ca Republica Moldova sa isi pastreze neutralitatea inscrisa in Constitutie si cu conditia ca Administratia de la Chisinau sa ajunga la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria sa aiba un statut special".

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Ora 01:00 O nava franceza de recunoastere a intrat joi in Marea Neagra, in scopul consolidarii prezentei internationale in regiune in contextul agravarii tensiunilor in Ucraina (AFP)

Ora 12: 30Robert Fico, premierul slovac: Vladimir Putin este pregatit sa intrerupa livrarile de gaze catre Europa via Ucraina

Presedintele Traian Basescu declarase, in urma cu doua zile, ca, Rusia doreste federalizarea Ucrainei si i-a cerut omologului sau rus sa isi respecte cuvantul privind situatia din Ucraina si retragerea trupelor ruse de la granita cu Ucraina. Potrivit presedintelui, corectitudinea liderului de la Kremlin este pusa in discutie si de dualitatea sa fata de organizarea referendumurilor pentru independenta in regiunile din estul Ucrainei.

In ceea ce priveste Republica Moldova, Traian Basescu a afirmat ca "scenariul cel mai rau ar fi o destabilizare a regiunii Odesa si veti constata ca regiunea incinge ca un brau Transnistria si dupa aceea sa se poata ajunge cu influenta Rusiei astfel incat teritoriul controlat de Rusia sa ajunga pana la bratul Chilia, e vechea frontiera a Romaniei cu URSS si credem ca este unul dintre obiective".

Serghei Lavrov spune ca "In privinta Ucrainei, un exemplu foarte specific, nu voiam sa se stie dar nu cred ca este un secret, dupa ce situatia din Crimeea a fost rezolvata asa cum a fost, dupa ce a avut loc referendumul si dupa ce nu am avut alta optiune in afara de cea de a raspunde solicitarilor locuitorilor din Crimeea (...), a existat o initiativa a Moscovei de a promova un fel de grup de sustinere pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, in scopul de a-i ajuta pe ucraineni sa initieze dialogul la nivel national."

"Am prezentat perceptia noastra despre cum se poate desfasura acest dialog - descentralizare, federalizare (...); ideea centrala este substanta - modul in care aceste reforme multumesc toate regiunile, trebuie sa fie o solutie care sa satisfaca toate regiunile, limba rusa sa fie respectata, sa fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar si politic. Am prezentat aceasta propunere, iar apoi am scris in propunerea trimisa americanilor si europenilor ca un stat ucrainean reformat in acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeana, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranitatii si integritatii. Din nefericire, nu am primit niciun raspuns la aceasta propunere", a precizat seful diplomatiei ruse, acuzand Occidentul ca incearca doar sa legitimeze actuala Administratie de la Kiev, fara a cauta o solutie de reconciliere nationala.

Actuala criza ucraineana isi are originile in summitul NATO de la Bucuresti, desfasurat in 2008, cand s-a stabilit ca Ucraina si Georgia vor deveni membre ale Aliantei Nord-Atlantice, afirma, intr-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.

Intrebat daca Ucraina poate deveni membra a NATO, Lavrov a raspuns: "Aceasta nu ar fi doar o problema pentru poporul ucrainean si pentru NATO, aceasta ar fi o problema si pentru Rusia, pentru ca am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform carora, initial, Alianta nu se va extinde, apoi, dupa ce s-a extins contrar acordurilor, ca nu vor fi forte combatante substantiale pe teritoriile noilor state membre, ca nu va fi adusa infrastructura militara la frontierele Rusiei - toate aceste intelegeri au fost incalcate intr-un fel sau altul, iar incercarile de admitere a Ucrainei in NATO ar fi foarte nefaste pentru intregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns".

"Din punctul meu de vedere, totul a inceput mult mai devreme, in anii 1990, cand NATO a stabilit ca - in pofida tuturor declaratiilor despre sfarsitul Razboiului Rece si despre faptul ca nicio parte nu l-a castigat - Alianta se poate considera un castigator; dar in termeni practici, criza actuala a inceput, semintele acestei crize au fost sadite in anul 2008, in aprilie, in timpul summitului NATO de la Bucuresti, cand liderii NATO au afirmat, in declaratia finala, ca Georgia si Ucraina vor deveni membre ale Aliantei", a explicat Lavrov.

"Peste cateva luni, presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a primit cu multa emotie acest anunt data fiind personalitatea sa, a decis ca are mandatul de a invada propriul popor si ca poate rezolva prin forta conflictul din Osetia de Sud. In mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni facute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se intampla acum in Ucraina, Saakasvili, imediat dupa ce a facut acest lucru, a inceput sa distruga monumente ale eroilor din al II-lea Razboi Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil in contextul invitatiilor de aderare la NATO, in contextul politicilor celor care cred ca Ucraina trebuie sa adere la NATO", a argumentat seful diplomatiei ruse.

  • Lavrov: Poate garanta Occidentul drepturile etnicilor rusi, romani, maghiari din Ucraina?

In cadrul aceluiasi interviu, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evitat sa raspunda daca Rusia intentioneaza sa anexeze alte regiuni din Ucraina, conditionand evolutia situatiei de respectarea drepturilor etnicilor rusi, romani si maghiari de pe teritoriul ucrainean.

Intrebat daca Rusia poate garanta ca regiunile din estul si sudul Ucrainei nu vor fi anexate, Lavrov a raspuns:

"Poate Occidentul garanta ca drepturile comunitatilor vorbitoare de limba rusa, ca drepturile etnicilor rusi, ca drepturile etnicilor maghiari, cele ale etnicilor romani, polonezi si ale altor minoritati care traiesc in Ucraina vor fi garantate? Ne poate garanta cineva ca actuala coalitie (proeuropeana - n.red.) de la Kiev nu va sustine idei neonaziste, asa cum face in prezent", a raspuns Lavrov, acuzand Occidentul ca sustine Administratia "antirusa si antisemita" de la Kiev.

"In acest context, cred ca nu trebuie sa pornim de la premise artificiale, ipotetice ca cineva ar urma sa invadeze pe altcineva, ci de la problema substantiala a modului in care se vor simti aceste comunitati", a argumentat seful diplomatiei ruse.