Statele Unite urmeaza sa ia in luna septembrie o hotarare privind amplasarea unei baze NATO permanente pe teritorul Poloniei, in timpul summit-ului Aliantei care va avea loc in Tara Galilor, anunta Itar-Tass. "In cazul in care Rusia schimba radical atmosfera de securitate in aceasta parte a Europei, este nevoie de un raspuns din partea NATO", a declarat ambasadorul SUA in Polonia, Stephen Mull. Luna trecuta, ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, declara ca sustine ideea unei prezente militare permanente a NATO in tara sa, fapt ce ar permite Poloniei sa devina un lider regional in cooperarea militara cu NATO.

"Washingtonul este constient de dorinta statului polonez de a disloca baze militare NATO in aceasta tara si cred ca este esential sa luam in considerare aceasta initiativa", a declarat ambasadorul SUA in Polonia, Stephen Mull.

"E o decizie care nu priveste doar Statele Unite, ci intreaga alianta. Este un subiect important de discutie, iar discutia va avea loc in luna septembrie, in Marea Britanie", a mai spus oficialul american.

Stephen Mull a adaugat ca fortele NATO suplimentare trimise in Polonia in ultimele saptamani vor fi mentinute acolo pana la sfarsitul anului.

In luna aprilie, Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii militare menite sa demonstreze solidaritatea tarilor NATO in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene. De asemenea, Statele Unite au trimis 12 avioane de vanatoare F-16 in Polonia.

De la sfarsitul Razboiului Rece, NATO s-a ferit sa amplaseze baze in tarile membre care au facut parte din fostul bloc sovietic.