Un chinez a fost ucis in Vietnam, in urma revoltelor provocate de amplasarea, de catre China, a unei platforme maritime intr-o zona disputata
Aceste revolte, care au inceput marti in sudul Vietnamului, au fost declansate de amplasarea de catre Beijing a unei platforme petroliere in apele disputate cu Hanoi.
Violentele s-au extins in 22 dintre cele 63 de provincii ale Vietnamului, a anuntat guvernul, confruntat cu revolte fara precedent in ultimele decenii.
Hanoi, regim autoritar cu partid unic care nu tolereaza in mod obsinuit nicio miscare de contestare, a promis ca va lua masuri "severe" pentru a controla situatie si inainte ca incidentele sa nu afecteze increderea investitorilor straini.
"Cer premierului masuri severe", a declarat ministrul pentru Planificare si Investitii, Bui Quang Vinh, evocand 400 de intreprinderi afectate in total de aceste violente.
Ultimele revolte s-au produs in centrul Vietnamului, in provincia Ha Tinh, la circa 500 de kilometri de Hanoi.
Dupa devastarea unor parcuri industriale in sud, o otelarie a grupului taiwanez Formosa a fost tinta furiei populare, in noaptea de miercuri spre joi.
"Un angajat chinez a fost ucis", a declarat pentru AFP un oficial al autoritatilor locale, Quoc Khanh, care a adaugat ca trei cladiri care gazduiau muncitori chinezi au fost incendiate.
Un mort, 100 de raniti
"In total, aproximativ 100 de muncitori chinezi au fost raniti ... Atacatorii au plecat, dar ne e teama ca vor reveni", a declarat un diplomat taiwanez la Hanoi, Huang Chih-peng.
Manifestantii anti-chinezi incendiasera marti peste zece uzine in parcuri industriale din regiunea Ho Shi Minh, fostul Saigon, capitala economica a tarii.
Dupa interventia politiei, situatia a redevenit calma. Mii de vietnamezi care lucreaza in aceste zone industriale cu capital extern, element-cheie al economiei vietnameze, au participat la revolte (20.000, potrivit autoritatilor), determinand inchiderea temporara a mai multor uzine, printre care un furnizor pentru grupurile americane Nike si Adidas. 500 de persoane au fost arestate.
Victime ale violentelor au cazut si firme taiwaneze, sud-coreene si japoneze.
Batalia pentru insule
China si Vietnamul isi disputa de mult timp arhipelagurile Paracels si Spratleys, unde se banuieste ca exista importante rezerve de hidrocarburi si importante cai maritime internationale.
Tensiunile bilaterale au crescut dupa ce Beijingul a anuntat, la inceputul lui mai, ca amplaseaza o platforma de foraj petrolier de adancime in zona contestate, act descris de Statele Unite drept "provocator".
Vietnamul a denuntat o decizie ilegala si a cerut retragerea platformei. Hanoiul a trimis si nave in regiune.
Potrivit expertilor, guvernul vietnamez permite anumite manifestari pentru a exprima nemultumirea fata de Beijing, dar ar putea sa fi fost depasit de amploarea acestora.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”