Miliardarul Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, sustine ca cea mai buna solutie pentru stabilizarea tarii este reforma constitutionala si descentralizarea. Intre timp, criza din estul tarii continua sa se adanceasca. Ministrul ucrainean al Apararii a anuntat ca in noaptea de miercuri spre joi au avut loc noi confruntari armate in apropiere de orasul estic Kramatorsk.

Rinat AhmetovFoto: shakhtar.com

"Singura cale buna, in opinia mea, este modificarea Constitutiei si guvern descentralizat. Este atunci cand Kievul ofera autoritate regiunilor. Este atunci cand guvernele regionale nu sunt numite, ci alese. Este atunci cand autoritatile locale sunt resonsabile in fata poporului, in prezent si in viitor", a declarat miliardarul care detine echipa de fotbal Sahtior Donetsk, citat de Kiyv Post.

Interfax Ucraina anunta, cotand informatii facute publice de Ministerul Apararii, ca in noaptea de miercuri spre joi au avut loc noi confruntari armate aproape de Kramatorsk intre rebeli si fortele de ordine care incearca sa reia controlul asupra regiunii.

Ministerula precizat ca nu se inregistreeaza morti in randul fortelor de ordine dar ca sunt cateva persoane ranite.

  • Urmareste LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei legate de criza din Ucraina

Ora 19:25 Angela Merkel: Pe termen mediu si lung, cooperarea cu Rusia trebuie sa continue

Ora 19:19 Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat joi pentru Reuters ca a sesizat progrese in directia rezolvarii disputei dintre Moscova si Kiev asupra pretului la gaze si ca sunt asteptate una sau doua noi runde de discutii inainte de sfarsitul lunii mai.

Ora 17:45 Aflat la Bucuresti, Robert Kaplan, unul dintre cei mai importanti experti americani in geopolitica (acum la Stratfor), a declarat ca "Vladimir Putin este un ofiter inteligent, nu un functionar plicticos, si stie ca NATO protejeaza estul Europei impotriva unei invazii armate, dar nu si impotriva unor actiuni subversive prin care institutiile sunt corupte sau media controlata".

Ora 16:27 William Hague informeaza ca ministrii de Externe din Occident solicita Rusiei sa opreasca orice actiune care ar impiedica desfasurarea pasnica a alegerilor prezidentiale din Ucraina, transmite Reuters.

Ora 14:53 Reprezentantul Rusiei la OSCE sustine ca declaratiile organizatiei internationale de securitate cu privire la Ucraina sunt influentate de guvernul de la Kiev, informeaza joi agentia rusa de presa Itar-Tass, potrivit Reuters.

"Rapoartele misiunii (de observare OSCE in Ucraina - n.red.) sunt sterilizate prin presiunea pusa de autoritatile de la Kiev", a declarat reprezentantul rus, Andrei Kelin, la Viena. Agentia rusa de presa nu a furnizat deocamdata alte informatii.

Kelin a mai afirmat ca sansele initierii unui dialog national in Ucraina care sa incheie criza din tara sunt slabe in cazul in care Kievul isi continua operatiunile militare impotriva seprataistilor rusofoni din estul tarii.

Ora 13:42 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi ca diminuarea bugetelor pentru Aparare in ultimii ani in statele europene membre ale Aliantei, mai ales in Europa centrala si de est, este nesustenabila in contextul in care Rusia si-a marit, in aceeasi perioada, cheltuielile militare, transmite Reuters.

"In ultimii 5 ani, cheltuielile pentru Aparare ale Rusiei au crescut anual cu mai mult de 10% in termeni reali. Prin contrast, mai multe tari europene membre ale NATO si-au taiat bugetele pentru Aparare cu peste 20% in aceeasi perioada de timp", a declarat Rassmussen.

"Iar aceste taieri au fost in special adanci aici, in Europa centrala si de est. Acest lucru nu este sustenabil. Acum e timpul sa incetam cu taierile si sa incepem sa inversam trendul", a aratat seful NATO cu ocazia unei conferinte de presa in capitala slovaca Bratislava.

Ora 12:47 Presedintele gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, a reusit sa scape in ultima secunda de sanctiunile impuse de catre UE, datorita lobby-ului facut la Bruxelles de mai multe companii energetice europene, relateaza joi cotidianul economic rus Vedomosti, citat de AFP. (Vezi aici mai multe informatii)

Ora 12:02 Analistul Dmitry Tymchuk scrie pe blogul sau, "Information Resistance", afiliat Centrului de Cercetare Militara si Politica din Kiev, ca pierderile financiare ale Ucrainei in urma anexarii Crimeei de catre Rusia se ridica la ora actuala la 90 miliarde dolari si acestea sunt in crestere, scrie Kyiv Post. Blogul sau este tradus in angleza de Voices of Ukraine.

Ora 11:00 Un oficial de rang inalt al fortelor ucrainene a fost rapit in regiunea Donetk, relateaza Interfax, fara a da detalii suplimentare

Ora 10:56: Seful Gazprom a fost evitat de sanctiunile UE datorita lobby-ului facut de sefii marilor corporatii de petrol si gaze din Germania, Italia si Franta, anunta ziarul rus Vedomosti, citat de RIA Novosti. Oamenii de afaceri i-au determinat pe liderii europeni sa renunte la pedepsirea lui Alexei Miller, motivind ca le-ar ingreuna business-urile

Ora 10:54 RIA Novosti anunta ca la Slaviansk au reinceput luptele intre separatisti si fortele guvernamentale.