Presedintele rus Vladimir Putin se va afla in Shanghai in 20 mai, la invitatia omologului sau chinez Xi Jinping, pentru a discuta despre parteneriatul ruso-chinez, in plina criza intre Rusia si tarile occidentale, provocata de situatia din Ucraina, scrie AFP.

"In cadrul vizitei, vor fi semnate o serie de documente importante in sferele economic, comert, energie si umanitar", a precizat Kremlinul, intr-un comunicat.

"Conditiile si perspectivele parteneriatului ruso-chinez pe scena internationala vor fi de asemenea analizate", se arata in acest comunicat. "Speram ca vizita va marca o noua etapa in parteneriatul nostru global si cooperarea noastra strategica".

Potrivit Kremlinului, Putin va participa in 21 mai la a patra editie a Conferintei asupra masurilor de a construi increderea si actiunea comuna in Asia (Cica), un forum de securitate regional.

Moscova si-a multiplicat contactele diplomatice si negocierile comerciale cu China, pe fondul amplificarii crizei ucrainene.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, s-a deplasat la jumatatea lunii aprilie la Beijing, pentru a pregati vizita lui Putin dar si pentru a evoca situatia din Ucraina, laudand "pozitia echilibrata si obiectiva" a Chinei.

Rusia si-a intensificat si negocierile cu Beijingul privind un imens contract care ar putea fi semnat in cursul acestei vizite si care ar permite gigantului rus Gazprom accesul la imensa piata chineza.