Statele Unite au reafirmat luni ca se opun ca Franta sa vanda Rusiei doua nave militare, in timp ce ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a sugerat ca acest contract va fi suspendat in cazul adoptarii de noi sanctiuni impotriva Moscovei, potrivit Mediafax.

"Ne-am exprimat ingrijorarile noastre pe langa Guvernul francez in legatura cu aceasta vanzare. Vom continua sa o facem", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, repetand ceea ce a spus joi in Congres subsecretarul de Stat responsabil de Afaceri Europene, Victoria Nuland. Purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane a sugerat ca subiectul va fi abordat in cursul intalnirii de marti intre ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, si secretarul de Stat, John Kerry.

Seful diplomatiei franceze, invitat la postul CNN, a repetat ca Parisul va lua o "decizie in octombrie", in ipoteza adoptarii "de noi sanctiuni (...) in domeniile apararii, finantelor si energiei".

Franta si Rusia au semnat in 2011 un contract privind achitionarea de catre Moscova a doua nave de tip Mistral, prima urmand sa fie livrata in octombrie 2014, iar a doua in 2015. Cele doua sunt nave de proiectie si comandament (BPC), ambarcatiuni de razboi polivalente care pot transporta elicoptere si tancuri.