Franta a propus luni la Consiliul de Securitate ONU sesizarea Curtii Penale Internationale (CPI) pentru crimele de razboi si impotriva umanitatii comise in Siria atat de regim, cat si de gruparile armate de opozitie, potrivit Mediafax.

Potrivit unor diplomati, un proiect de rezolutie in acest sens a fost prezentat luni celor 14 parteneri ai Frantei, care vor incepe sa-l dezbata miercuri. Proiectul ar urma sa fie supus votului saptamana viitoare.

Siria nu este membra a CPI si, prin urmare, o decizie a Consiliului privind sesizarea Curtii pentru crimele comise pe teritoriul sau este obligatorie. Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut in repetate randuri o astfel de sesizare.

Proiectul de rezolutie, consultat de AFP, se refera "la incalcari pe larg raspandite ale drepturilor omului (...), comise (atat) de autoritatile siriene si militiile proguvernamentale", cat si "de grupari armate care nu apartin vreunui stat".

Parisul spera ca referirea la cele doua tabere si escaladarea recenta a atrocitatile in Siria vor convinge toate statele membre ale Consiliului ca a venit timpul pentru sesizarea CPI.

Insa numerosi diplomati la ONU evoca un posibil veto rus la aceasta propunere. Rusia, o aliata fidela a lui Bashar al-Assad - dar si China, care se aliniaza adeseori la luarile de pozitie rusesti - au utilizat deja dreptul de veto pentru trei rezolutii occidentale de la inceputul crizei in Siria.