Moscova catalogheaza "neadecvata" reactia Chisinaului fata de participarea rusa la sarbatorirea Zilei Victoriei in regiunea separatista moldoveana Transnistria, afirma luni Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, potrivit agentiei RIA Novosti, citate de Mediafax.

"Comunicatul despre asa-zisa unilateritate a acestei vizite este lipsita de orice temei. Partea moldoveana stie foarte bine ca intalnirile noastre la Chisinau nu au avut loc doar din cauza programului incarcat al autoritatilor Republicii Moldova - partea rusa si-a anuntat disponibilitatea prin canale diplomatice in avans", afirma ministerul rus in comunicat.

O delegatie compusa din oficiali de rang inalt, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin si ministrul Culturii Vladimir Medinski, au efectuat o vizita in Transnistria pe 9 mai. Sambata, delegatia a fost blocata in Republica Moldova, dupa ce Ucraina si Romania si-au inchis spatiile aeriene pentru avionul cu destinatia Moscova. Delegatia a revenit la Moscova, ulterior, la bordul unui "avion de pasageri".

Patru cutii cu semnaturi ale unor transnistreni pentru o petitie prin care cer "unificarea cu Rusia" au fost confiscate in avion, potrivit parlamentarului rus Serghei Jigarev, care a facut parte din delegatie. Ministerul moldovean de Externe a anuntat ca autoritatile moldovene au confiscat semnaturile pentru a le verifica legitimitatea.

"Asemenea actiuni contrazic practica internationala acceptata si afirmatiile autoritatilor molovene despre atitudinea lor constructiva fata de Federatia rusa", apreciaza ministerul rus.

Duminica, Rogozin a afirmat ca a livrat Moscovei semnaturile cetatenilor din regiunea separatista moldoveana care cer recunoasterea independentei, adaugand ca fortele speciale moldovene au confiscat doar o mica parte din "incarcatura".

Regiunea separatista moldoveana Transnistria si-a declarat independenta fata de Chisinau in 1990. Republica Moldova a piedut controlul asupra regiuni separatiste in 1992, in urma unui conflict armat, dupa interventia Rusiei, care mentine in continuare trupe pe teritoriul fostei republici sovietice.