Pretul petrolului ar putea sa sufere o corectie majora dupa incercarea Rusiei de a folosi arma aurului negru pentru a intimida puterile occidentale, scrie The Daily Telegraph.

Vladimir Putin si Viktor IanukoviciFoto: Agerpres/AP

Incercarea Rusiei, cel mai mare producator de petrol si cel mai mare exportator de gaze naturale, de a intimida puterile occidentale in urma crizei ucrainene s-ar putea intoarce impotriva sa, noteaza cotidianul britanic.

Temerile legate de posibilitatea intreruperii alimentarii Europei cu gaze, ca masura de retorsiune dupa sanctiunile impotriva Rusiei, au mentinut in ultima perioada piata energiei pe crestere.

Prima de risc a livrarilor din Rusia, care a majorat pretul petrolului, a venit intr-un moment in care numerosi experti indicau o abundenta de aur negru pe pietele mondiale.

Petrolul Brent a castigat circa 10% pana la 110 dolari pe baril din februarie, cand a fost rasturnat regimul presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, in urma protestelor populare.

Ole Hansen, director de strategie la Saxo Bank, face insa o previziune indrazneata: cotatia petrolului ar putea pierde 25 de dolari pe baril daca Statele Unite decid sa utilizeze imensele rezerve de petrol ale Strategic Petroleum Reserve (SPR).

Create in 1975, aceste rezerve urmau sa acopere initial cel putin 90 de zile de importuri, pentru a proteja SUA de socurile de pe piata, asa cum se intamplase in urma cu doi ani, in perioada embargoului arab.

Rezerva a fost folosita prima oara in 1990, odata cu atacul coalitiei internationale impotriva regimului lui Saddam Hussein.

In 2005, 11 milioane de barili au fost folositi in urma uraganului Katrina, iar in 2011 Washingtonul s-a oferit sa elibereze petrol din rezerva SPR pentru a reduce presiunea pe piete, dupa izbucnirea razboiului civil din Libia.

Acum, rezervele contin 700 de milioane de barili, suficienti pentru a acoperi intregul consum mondial pentru aproape opt zile. Potrivit lui Hansen, majoritatea acestui petrol a fost achizitionat la un pret mediu de circa 30 de dolari pe baril.

Pe langa realizarea unui mare profit, eliberarea petrolului din rezervele SPR ar putea fi cea mai eficienta strategie pentru anihilarea "armei energetice" a lui Vladimir Putin.

Departamentul Energiei a aratat ce inseamna potentialul SPR in martie, cand a plasat in mod neasteptat pe piata 5 milioane de barili. Aceasta actiune, o miscare rara a americanilor, a fost interpretata de experti drept un avertisment tacit la adresa Kremlinului.

Hansen arata ca productia interna a SUA este in plina expansiune. Potrivit celor mai recente date ale administratiei americane, SUA au produs 8,3 milioane de barili pe zi luna trecuta, cel mai mare nivel din 1988.

La acest ritm, SUA nu vor avea alta alternativa - si independent de situatia din Rusia - decat sa ridice interdictia introdusa in 1979 privind exportul productiei interne de petrol.

"O reluare a exporturilor americane ar altera serios piata globala de petrol, care se confrunta deja cu o expansiune a ofertei mai rapida decat cresterea cererii, si nu e dificil de avut in vedere o cadere a cotatiei pentru petrolul Brent", crede Hansen.

Chiar daca cele 12 tari membre ale OPEC vor coveni sa reduca productia pentru a proteja preturile, este putin probabil ca multe dintre aceste tari sa respecte regula.

Independent de revolutia fracking-ului in SUA, lumea pare inundata cu petrol.

Potrivit lui Hansen, nu ar fi prima oara cand rusii se trezesc cu "arma petrolului" indreptata impotriva lor.

"Odata ce Arabia Saudita a inceput sa-si majoreze productia, in 1985 si 1986, pretul petrolului s-a prabusit cu circa 30 de dolari pe baril inainte de a atinge un minim de 10,50 dolari pe baril in martie 1986. Rezultatul a fost o pierdere masiva de venituri pentru Uniunea Sovietica si cel mai probabil acest lucru a jucat un rol in dezintegrarea sovietica care a urmat cativa ani mai tarziu, in 1991".

Dar inundarea pietei cu petrol ar fi daunatoare pentru multi aliati apropiati ai Americii din Orientul Mijlociu si ar putea destabiliza economia la nivel global. De aceea, crede Hansen, o astfel de decizie este improbabila in cazul in care nu este provocata de Rusia, care ar avea prea putin de castigat din asta.

Cu toate acestea, noteaza The Telegraph, Putin pare sa fi uitat lectia tovarasilor comunisti din vechea epoca sovietica, prin interventiile pe piata petroliera mondiala, si ar putea sa-si fi pus bazele propriei sale disparitii economice.