Curtea suprema din Grecia a autorizat partidul neonazist Zorile Aurii sa participe la alegerile europarlamentare din 25 mai, a anuntat sambata un avocat al formatiunii politice, potrivit AFP.

"Ne asteptam la aceasta decizie. Am avut incredere in justitia greaca", a spus avocatul Pavlos Sarakis.

Participarea formatiei neonaziste la europene era nesigura din cauza problemelor de natura penala a unor membri.

Sase dintre deputatii sai se afla in arest preventiv, in asteptarea procesului pentru "conducerea si apartenenta la o organizatie criminala".

Majoritatea celor 18 parlamentari din Zorile Aurii fac obiectul unei anchete judiciare, insa legea elena stipuleaza ca doar o condamnare poate impiedica un candidat sa se prezinte la alegeri.

Lista partidului la alegerile europene nu include niciunul dintre alesii din parlamentul de la Atena.

Urmaririle impotriva membrilor partidului au inceput dupa o ofensiva judiciara declansata in septembrie dupa asasinarea unui muzician grec antifascist in apropiere de Atena.

Partid xenofob si antisemit care a beneficiat de o larga impunitate in trecut, Zorii Aurii este acuzat de numeroase atacuri impotriva imigrantilor si opozantilor politici, intre care doua crime.

Alegerile europene din 25 mai vor fi precedate in Grecia de alegeri locale, care vor avea loc pe 18 mai.

Premierul grec Antonis Samaras a apreciat recent ca partidul neonazist trebuie invins la urne si nu in justitie.

Partidul a obtinut 7% la suta din voturi la alegerile legislative din 2012. Sondajele de opinie il crediteaza cu aproximativ 8%.