Franta va merge inainte cu contractul de vanzare a celor doua nave militare Mistral, in valoare de 1,2 miliarde euro, catre Rusia, intrucat anularea acestui contract va aduce mai multe pagube Parisului decat Moscovei, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Livrarea celor doua nave era incerta in contextul crizei din Ucraina, insa sursele diplomatice au precizat ca acest contract pentru navele de razboi Mistral, cu optiunea pentru alte doua in plus, nu va face parte din al treilea val de sanctiuni aplicate Moscovei.

“Navele Mistral nu vor face parte dintr-un al treilea val de sanctiuni. Vor fi livrate. Contractul a fost achitat si vor exista penalizari financiare daca nu vor fi trimise, si Franta va fi cea penalizata. Este usor sa spui ca Franta trebuie sa renunte la vanzarea navelor. Noi ne-am indeplinit rolul nostru”, au spus sursele, citate de Reuters.

Ministerul de externe rus a avertizat in martie Franta ca va trebui sa achite costul contractului si alte penalitati daca anuleaza contractul.

Pe 8 mai, adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland a declarat ca este nelinistita in ceea ce priveste contractul, dupa ce mai multi demnitari americani au cerut Washingtonului sa puna presiune pe Franta sa trimita un mesaj puternic Rusiei.

Pe de alta parte, noteaza Reuters, o sursa guvernamentala de la Paris a declarat ca in niciun moment SUA nu si-a exprimat oficial ingrijorarea privind vanzarea celor doua Mistral, adaugand ca port-elicopterele nu vor fi livrate impreuna cu armament.

“Nu livram nave de razboi inarmate, doar structura navei”, a spus sursa.

Nava cu lungimea de 199 de metri, latimea de 32 de metri si capacitatea de 21.300 de tone, atinge o viteza maxima de 19 noduri si poate transporta 16 elicoptere, patru nave de debarcare, 70 de vehicule blindate si 450-900 de oameni. De pe puntea navei Mistral, cu suprafata de 5.200 de metri patrati, pot decola simultan sase elicoptere.

***

Livrarea primei nave Mistral catre Rusia este prevazuta sa aiba loc in ocrombrie 2014, potrivit contractului. Ministrul francez de Externe Laurent Fabius declara, insa, pe 17 martie, ca Franta "ar putea lua in calcul" anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral, "daca Putin continua sa faca ceea ce face" in Ucraina. "Daca Putin continua sa faca ceea ce face, noi am putea lua in calcul anularea acestei vanzari, dar cerem si celorlalti (...) sa faca acelasi lucru", a declarat Fabius la canalul de televiziune TF1, precizand ca astfel de masuri de retorsiune economica sunt prevazute "in al treilea nivel de sanctiuni" avute in vedere impotriva Rusiei.

Pe 21 martie, Franta a anuntat suspendarea majoritatii activitatilor sale de cooperare militara cu Rusia, in special schimburile de vizite si exercitiile comune intre cele doua tari, informa atunci ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian. Potrivit anturajului ministrului, "contactele dintre Statul-Major al Frantei si cel al Rusiei au fost anulate". Mai mult, un exercitiu militar intre SUA, Marea Britanie, Franta si Rusia, planificat in luna aprilie, a fost de asemenea anulat. Ministrul francez al Apararii nu a mentionat insa nimic la acea vreme despre soarta contractelor privind furnizarea navelor militare Mistral catre Rusia, Le Drian declarand ca o astfel de decizie nu va fi luata pana in octombrie.

In iunie 2011, Moscova si Parisul au semnat contractul pentru vanzarea a doua nave de razboi de clasa Mistral, in valoare de peste un miliard de euro. Potrivit contractului, cele doua nave urmau sa fie construite de companiile DCNS si STX, impreuna cu societatea de stat ruseasca United Shipbuilding Corporation, OSK. Proiectul, sustinut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, a generat inca de atunci critici din partea Washingtonului, a statelor baltice si a tarilor membre NATO, precum si a Georgiei. Compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament Rosoboronexport si compania franceza DCNS, specializata in constructii de nave, au convenit construirea altor doua nave in Rusia.

Cele doua tari au semnat un acord interguvernamental in ianuarie 2011, in baza caruia urmau sa se construiasca patru transportatoare de elicoptere Mistral - doua la santierul naval STX din Saint-Nazaire, Franta si alte doua in Rusia, sub licenta franceza. Parisul a fost de acord sa transfere in Rusia sofisticata tehnologie de comunicare Sinik 9, care se bazeaza pe Sinik 8, sistemul instalat pe Charles de Gaulle - nava amiral a marinei franceze.

Contractul propriu-zis ar fi trebuit sa fie semnat inainte de 30 aprilie, insa negocierile au trenat. Initial, Rusia era dispusa sa plateasca pana la 980 de milioane de euro pentru doua nave, in timp ce Franta spera sa primeasca cel putin 1,15 miliarde de euro. Rusia dorea, de asemenea, ca pretul autorizatiilor de constructie si al documentatiei tehnice sa fie incluse in contract. Franta insista ca acestea ar trebui sa fie vandute separat pentru o suma suplimentara in valoare de 90 de milioane de euro. Acest diferend, real, nu a fost singurul. Rusii au cerut sa beneficieze, de asemenea, de o acoperire mai mare in repartizarea sarcinilor intre cele doua santiere navale.

Oficialii de la Palatul Elysee au declarat initial ca nu doresc sa vanda decat o "cochilie goala". Apoi, Franta s-a aratat dispusa sa vanda in Rusia aproape toata tehnologia care echipeaza navele Mistral. Mistral dispune de tehnologii "sensibile" asupra carora doar Franta are autoritate. Conform informatiilor obtinute de catre cotidianul Le Figaro, Parisul ar fi acceptat sa vanda sistemele de comunicatii si de comanda, impreuna cu codurile acestora. Ori unul dintre sistemele ultra-sofisticate de comunicatii Mistral Sinik 9 este un derivat direct al Sinik 8, care echipeaza nava Charles de Gaulle - nava amiral a marinei franceze. Insusi directorul santierelor navale din Saint-Nazaire a recunoscut ca exista un risc asociat cu transferul de tehnologie. "Dar daca nu o facem noi, o vor face altii", a spus el in Saint-Nazaire.

Cum s-a ajuns aici? Printr-un soi de manipulare care a permis inlocuirea unui anumit cuvant din Acordul din Saint-Nazaire cu un altul. O schimbare majora care a transformat "contributia" franceza la transferurile de tehnologie fata de Rusia intr-o "garantie". Acest amendament inteligent impus discret in ultimul minut si parafat de catre Ministrul francez al Apararii va crea un precedent si ii va permite Rusiei sa faca si alte revendicari.

Vanzarea a fost criticata de catre Statele Unite si de catre vecinii Rusiei - in special Georgia si statele baltice, care au atras atentia ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Makarov, a declarat ca Moscova ar putea atribui doua dintre cele patru nave Flotei Pacificului, pentru a aborda problemele de securitate din Insulele Kurile, astfel ca vanzarea deranjeaza si Japonia, care revendica mai multe dintre aceste insule, anexate de URSS in anul 1945.