Liderii separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei au anuntat luni ca o majoritate covarsitoare - 96,2% in Luhansk si 89% in Donetsk - din populatiile din aceste regiuni s-au exprimat duminica, in referendumurile contestate de Kiev si puterile occidentale, sustinerea pentru indepedenta. Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat ca referendumul organizat in estul tarii, la Donetsk si Luhansk, reprezinta o farsa fara efecte juridice la Kiev.

"Aceste procese sunt inspirate de conducerea Federatiei Ruse si sunt distructive pentru economiile regiunilor Donetsk si Luhansk si ameninta vietile si bunastarea cetatenilor si au scopul destabilizarii situatiei din Ucraina, impiedicarea alegerilor prezidentiale si daramarea autoritatilor ucrainene", a spus Oleksandr Turcinov, intr-un comunicat citat de Reuters.

Rezultatul scrutinului condamnat de puterile occidentale urmeaza sa fie anuntat luni.

---

Ora 18:20 Gazprom va taia livrarile de gaze catre Ucraina din 3 iunie daca autoritatile de la Kiev nu platesc factura in avans pentru aceasta luna, potrivit noii reguli de plata anticipata a furnizarilor, a anuntat luni presedintele grupului rus, Alexeï Miller, citat de AFP.

"Daca Ucraina nu plateste aceste livrari, Gazprom va informa inainte de 3 iunie ora 10,00 partea ucraineana despre volumul de ga livrat in conformitate cu ceea ce a fost platit in avans. Daca nu exista plati in avans, atunci Ucraina va primi zero metri cubi de gaze in iunie", a spus acesta, citat de agentiile rusesti.

Ora 18.10: Donetsk a cerut Moscovei sa analizeze aderarea sa la Federatia Rusa

Ora 16.40: Unul dintre liderii din Donetsk a anuntat ca alipirea la Rusia ar putea fi “pasul firesc” in urma referendumului. Un alt lider separatist a declarat ca in “republica populara” Donetsk nu vor avea loc alegeri in 25 mai.

Ora 14:40: UE a adaugat alte 13 nume la lista lista celor 48 de persoane vizate de interdictia vizei si inghetarea averilor

Ora 13.55: Luhansk ar putea organiza un referendum pentru alipirea la Rusia - Lider separatist, citat de RIA Novosti.

Ora 13.40: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre posibilitatea unei noi runde a negocierilor organizate in aprilie, la Geneva, intre Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite: Sa ne reunim, din nou, intr-un format cvadripartit, nu prea are sens. Nimic nu va functiona daca opozantii regimului nu sunt inclusi intr-un dialog direct asupra unei iesiri din criza.

Ora 13.30: Regiunea Luhanks a anuntat ca nu va participa la alegerile prezidentiale din 25 mai.

Ora 13.20: Rezultatul FINAL al referendumului in Luhansk - 96,2% au votat pentru independenta, a anuntat comisia electorala, potrivit RIA Novosti, citat de Reuters. Luhansk va cere ONU sa fie recunoscuta independenta.

Ora 11.30: Rusia face apel la dialog intre Kiev si separatisti dupa publicarea rezultatului referendumului. Moscova a anuntat ca respecta vointa ucrainenilor din est exprimate in referendum.

"Vom respecta la Moscova expresia vointei populatiei din regiunilor Donetsk si Lugansk si plecam de la principiul ca punerea in aplicare a rezultatului referendumurilor se va face intr-o maniera civilizata, fara a se reveni la violenta, prin dialog itnre reprezentantii de la Kiev, Donetsk si Lugansk", se arata in comunicat, potrivit AFP.

Vladimir Putin va formula o reactie la referendum "in functie de rezultat", anuntase purtatorul sau de cuvant, citat de Kommersant. ¬"Este dificil sa prevezi" care va fi aceasta reactie, a spus Dmitri Peskov.

Ora 10.20: Mai multe deflagratii au avut loc dimineata la Slaviansk (AFP)

Luptele au fost reluate, la fel ca in ziua precedenta, in satul Andriivka, pe "linia frontului", la intrarea din sudul orasului incercuit de fortele ucrainene care au declansat o vasta "operatiune antiterorista" pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stella Koroceva, purtatoare de cuvant al insurgentilor pro-rusi in Slaviansk.

---

Seful comisiei electorale a declarat ca 89% dintre alegatorii din regiunea Donetk s-ar fi pronuntat pentru independenta fata de Ucraina.

"89,07% au votat pentru, iar 10,19% impotriva. Acesta poate fi considerat rezultatul final", a declarat Roman Liaghin. Rata de participare la vot ar fi fost de 74,87%.

Mii de ucraineni s-au prezentat duminica pentru a vota in referendumurile organizate de separatisti prorusi in Donetk si Lugansk si contestate de autoritatile de la Kiev, Uniunea Europeana si tari din Occident.