Eurovision 2014 a fost castigat de Conchita Wurst, un transsexual austriac pe numele real Thomas "Tom" Neuwirth, in varsta de 26 de ani. Dar nu este o premiera: in 1998, un alt transsexual, Dana International (Israel) a castigat acelasi concurs. Cum a ajuns Conchita Wurst, barbatul cu barba, sutien fals si haine feminine, sa castige concursul de anul acesta?

Conchita WurstFoto: Eurovision.tv

Ei bine, melodia Rise like a Phoenix a fost vazuta inca din semifinale drept una favorita la trofeu. A contat insa, potrivit analistilor citati de presa straina, si exoticul situatiei: o frumoasa cantareata cu barba, imbracata in rochii cu strasuri, care de fapt e barbat.

La fel s-a intamplat si in 1998, cand Dana International a castigat Eurovisionul desfasurat la Birmingham (Marea Britanie). O melodie mult peste media concursului, dar si o aparitie de mare efect pe scena britanica. O singura diferenta: Dana International si-a facut operatie de schimbare de sex, Conchita Wurst nu.

Editia din acest an a fost marcata de conflictul dintre Rusia si Ucraina, conflict transpus in modul in care tarile baltice - de exemplu - au punctat extrem de slab melodia Rusiei, spre deosebire de anii precedenti. Asa se face ca melodia Rusiei a beneficiat de punctaje mediocre, Austria primind anul acesta multe din voturile unor tari care anii trecuti dadeau partea leului catre repreentantii Moscovei.

Lupta pentru primul loc s-a dat intre Austria, Olanda si Suedia. In cele din urma, melodia exoticei Conchita Wurst (in traducere libera, Conchita Carnat) a fost aleasa castigatoare de cetatenii europeni care au votat. De la jumatatea concursului, cand a devenit clar ca se bate cu mari sanse pentru primul loc, Conchita nu a pierdut nici o ocazie sa verse o lacrima de emotie atunci cand prezentatorii anuntau punctele primite de la diferitele tari. Conchita a dau frau liber emotiilor cand numele ei (lui) a fost anuntat oficial drept castigator (oare) a (al) concursului! Si a anuntat ca dedica victoria tuturor celor care cred in libertate si pace! Ce mai, exact ca la un concurs de Miss. Sau Mister?

In ceea ce priveste Romania, performanta Paulei Seling si a lui Ovi a fost una mediocra (locul 12, cu ajutorul voturilor venite din diaspora sau de la sora Moldova - vezi punctajul cu 2 paragrafe mai sus). Marele lor merit e ca nu exista nici un dubiu despre cine e barbat si cine e femeie :), ceea ce nu e putin lucru in contextul Eurovisionului. Iar marele semn de intrebare a fost ridicat de The Guardian: cum si-a facut Ovi coafura? O intrebare perfect legitima, nu gasiti?

O ultima mentiune despre Rusia. Saracele gemene de 17 ani au fost tinta fluieraturilor din partea pasnicilor de altfel fani danezi, lucru oarecum previzibil dupa semifinala de miercuri in care publicul si-a facut incalzirea. Cum primea Rusia o zestre mare de puncte de la Armenia, Belarus sau vreun alt prieten din zona (ma rog, altii nu prea mai au zilele astea), cum se punea publicul pe huiduit. Despre melodia gemenelor, ce sa mai zicem? Vorba comentatorului de la Daily Telegraph, suna ca o melodie texana. Proasta.

Melodia Conchitei Wurst:

Melodia cu care Dana International ca castigat Eurovision 1998: