Avionul in care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sosit vineri la Chisinau, pentru a participa la festivitatile dedicate Zilei Victoriei la Tiraspol, a fost intors din zbor sambata, la intoarcere, iar el a plecat la Moscova cu o cursa de linie. Avionul lui Rogozin a fost intors de catre autoritatile ucrainene, dar acesta nu se afla in avionul respective, transmite Publika TV, care citeaza reprezentanti ai ambasadei Ucrainei de la Chisinau si ai Ministerului moldovean de Externe, potrivit Agerpres.

"Reprezentantii Ambasadei Ucrainei in Republica Moldova au declarat pentru Publika TV ca Rogozin nu se afla la bordul aeronavei. Si reprezentantii Ministerului de Externe de la Chisinau au confirmat faptul ca avionul a facut cale intoarsa dupa ce a intrat in spatiul aerian al Ucrainei, insa au precizat ca vicepremierul rus a plecat spre capitala Rusiei din Chisinau cu un avion de linie", potrivit Publika TV.

Rogozin a intreprins o vizita la Tiraspol, prin Chisinau, fara a o coordona cu autoritatile Republicii Moldova. El a nu a exclus vineri posibilitatea recunoasterii independentei Transnistriei. Rogozin a declarat presei din regiune ca problema recunoasterii internationale a independentei Transnistriei este una complicata, dar a adaugat ca 'totul va depinde de cum va evolua situatia', potrivit agentiei oficiale de stiri de la Tiraspol Novosti PMR. Rogozin s-a referit la principiul international al integritatii teritoriale, dar a adaugat ca in unele cazuri, cum a fost in Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala. 'In dreptul international exista prioritatea dreptului la integritate teritoriala si el se bucura de un respect special, dar cand exista un pericol in ce priveste viata si securitatea cetatenilor care locuiesc intr-o parte sau alta a tarii, atunci dreptul la autodeterminare devine mai presus decat cel la integritatea teritoriala. Tocmai acest lucru s-a intamplat in Crimeea', a declarat Rogozin, citat de Novosti PMR. De asemenea, Rogozin a avertizat Chisinaul 'cu cele mai grave urmari' daca va semna Acordul de asociere cu UE si i-a cerut sa amane semnarea acestuia pana dupa alegerile parlamentare care urmeaza sa se desfasoare la sfarsitul anului.

Rogozin a scris sambata pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris pe contul sau de Twitter, in limba engleza, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. "Voi zbura, in pofida interdictiei", a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Ministerul Afacerilor Externe roman califica drept o "declaratie foarte grava" amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin", precizeaza Biroul de presa al MAE, intr-un comunicat.