Mai multi membri ai Crucii Rosii suspectati de spionaj au fost retinuti vineri seara la Donetsk, a declarat sambata un purtator de cuvant al separatistilor, pentru AFP. Potrivit site-ului Novosti Donbassa, sapte persoane au fost arestate. Ulterior, un reprezentant al Crucii Rosii a declarat pentru Reuters ca acestia au fost eliberati dis-de-dimineata dupa sapte ore, iar unul dintre ei a fost batut.

"Au fost retinuti ieri. Sunt suspectati ca fac spionaj si se verifica acum aceste acuzatii", a declarat purtatorul de cuvant al "Republicii Donetsk", autoproclamata de pro-rusi, Kiril Rudenko.

Mai multi jurnalisti straini au fost retinuti in estul Ucrainei de grupari armate pro-ruse, sub aceleasi acuzatii de spionaj.

Comitetul International al Crucii Rosii a anuntat saptamana aceasta ca si-a marit prezenta in mai multe orase din Ucraina unde au avut loc incidente.

---

13.00: Merkel si Hollande: Kievul trebuie sa se "abtina" de la aactiuni ofensive inainte de alegeri.

12.50: Angela Merkel si Francois Hollande au avertizat ca vor pune in aplicare "consecintele care se impun" daca alegerile din 25 mai nu continua asa cum este planificat. Merkel: Suntem gata sa impunem noi sanctiuni impotriva Rusiei". (Reuters)

11.20: Presedintele polonez a declarat ca isi doreste ca Germania sa fie mai ferma la adresa Rusiei, pentru rezolvarea rapida a crizei ucrainene.

---

Un activist rus a anuntat, potrivit RIA Novosti, ca separatistii din regiunea Harkov au renuntat la organizarea unui referendum pe 11 mai, din cauza divergentelor de opinie cu insurgentii din Donetk si Luhansk, citeaza Mediafax.

"Referendumul, programat la 11 mai, in Harkov nu va avea loc, deoarece nu am reusit sa gasim o pozitie comuna privind intrebarile propuse pentru aceasta consultare", a anuntat coordonatorul miscarii Sud-Est, Iuri Apuhtin.

El a precizat ca separatistii din Lugansk si Donetk vor consulta populatia cu privire la independenta acestor regiuni, iar insurgentii din Harkov vor doar federalizarea Ucrainei.

"La Harkov este o alta situatie, deoarece cerem transformarea Ucrainei in stat federal cu mai multe regiuni autonome care sa primeasca atributii mai mari in stabilirea politicii externe", a adaugat Apuhin, mentionand ca separatistii de la Harkov nu renunta a ideea de a organiza un referendum mai tarziu.

Astfel, referendumul din 11 mai se va desfasura in cele doua regiuni afectate cel mai mult de revolte separatiste - Donetk si Lugansk, unde traiesc in total 7,3 milioane de locuitori. Populatia totala a Ucrainei este de 45,5 milioane de locuitori.

In cadrul referendumului, alegatorii vor trebui sa raspunda la doua intrebari - "Aprobati independenta Republicii populare Donetk?" si "Aprobati independenta Republicii populare Lugansk?".

Liderii separatisti prorusi din Donetk si Lugansk au respins apelul presedintelui rus, Vladimir Putin, de amanare a referendumurilor proindependenta.