Peste 2.000 de militari au defilat, vineri, la Tiraspol, intr-una dintre cele mai grandioase parade de Ziua Victoriei, la care a participat si vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, informeaza Mediafax.

Potrivit ProTV Chisinau, Dmitri Rogozin nu a sustinut niciun discurs la parada de la Tiraspol. In schimb, reprezentantii autoritatilor separatiste transnistrene au multumit veteranilor, dar si Federatiei Ruse pentru sustinere.

"Aceasta zi simbolizeaza un mare act eroic pe care l-a realizat poporul sovietic in lupta pentru libertate si independenta. Onoram prin recunostinta profunda generatia invingatorilor si le aducem omagiu veteranilor nostri", a declarat liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

El a multumit reprezentantilor delegatiei ruse pentru participarea Federatiei Ruse la "operatiunile de mentinere a pacii" de pe Nistru.

UPDATE Agentia Novosti PRM relateaza ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat, vineri, la Tiraspol ca recunoasterea independentei Transnistriei este o "problema complicata", dar acest lucru "va depinde de evolutia evenimentelor" in aceasta regiune, potrivit Mediafax.

Rogozin a declarat ca "Rusia cunoaste dorintele transnistrenilor si tine cont de toate referendumurile care au avut loc in regiune, dintre care doua au fost legate de integrarea in Rusia".

Totusi, in legatura cu recunoasterea regiunii transnistrene, Rogozin a afirmat ca aceasta este o "problema complicata". Potrivit vicepremierului rus, totul "va depinde de evolutia evenimentelor".

"In dreptul international exista prioritatea dreptului la integritate teritoriala si acestui fapt i se acorda o atentie deosebita. Insa, atunci cand exista o amenintare la adresa vietii si integritatii cetatenilor care locuiesc intr-o regiune a tarii, dreptul la autodeterminare devine mai presus de dreptul la integritate teritoriala. Asa s-a intamplat in Crimeea", a declarat Rogozin.

El a subliniat ca Rusia a fost si va ramane garantul pacii si securitatii in regiune.