Coreea de Nord a lansat un atac rasist, in termeni foarte duri, la adresa presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, pe care il numeste "clovn", cineva care "nici macar nu are aparenta umana" si care ar trebui sa traiasca intr-o cusca de maimute, scrie Washington Post.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Casa Alba, care ignora de obicei excesele de retorica ale Coreei de Nord, a calificat articolul publicat de agentia de stiri a statului comunist drept "extrem de urat si lipsit de respect".

"Ar fi perfect pentru Obama sa traiasca cu un grup de maimute in cea mai mare gradina zoologica naturala din Africa si sa linga firimiturile aruncate de spectatori", scrie presa comunista.

Washington Post noteaza ca acest articol nu a fost tradus in engleza.

"Este un metis cu sange neclar (...) si inca are figura unei maimute in timp ce rasa umana a evoluat milioane de ani", se mai arata in articolul publicat in 2 mai.

Cotidianul american precizeaza insa ca in Coreea de Nord discutiile legate de rasa spun multe despre ideologia regimului comunist.

O serie de academicieni argumenteaza ca nord coreeni au o intelegere a lumii bazata pe superioritatea rasiala, asemanatoare cu cea a japonezilor din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Iar Coreea de Nord face tot posibilul pentru a mentine aceasta "puritate rasiala". Astfel, femeile din aceasta tara trec deseori granita in China pentru a munci sau pentru a fugi. Daca raman insa insarcinate si sunt repatriate fortat, sunt obligate sa avorteze.

Natiunile Unite arata, intr-un recent raport privind drepturile omului, ca aceasta practica indica existenta unei credinte in 'rasa pura coreeana' iar copii metisi sunt considerati o contaminare a acestei puritati.

Washington Post noteaza insa si contradictiile evidente ale regimului comunist: Coreea e Nord intretine relatii active cu cateva tari din Africa si tocmai a semnat un acord de cooperare cu Nigeria. De asemenea, este de notorietate relatia buna a liderului Kim Jong Un cu Denis Rodman.