Evreii din Ucraina au constituit o echipa de interventie rapida care are ca scop stoparea atacurilor anti-semite, scrie The Jerusalem Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forta de interventie, infiintata recent, este formata din opt barbati care au lucrat in armatele ucraineana sau israeliana sau care practica arte martiale, a declarat fondatorul echipei, Tzvi Arieli.

Barbatii sunt inarmati cu bate de baseball care au fost donate de un american a carui familie provine din Kiev. "Incercam sa strangem fonduri pentru a cumpara veste antiglont", adauga said Arieli, care s-a nascut in Letonia si a fost membru al fortelor speciale din armata Israelului. Acesta traieste acum in Ucraina.

El a precizat ca a creat aceasta echipa de interventie la solicitarea lui Rabbi Yaakov Dov Bleich, unul dintre liderii evreilor din Ucraina, in urma unei serii de atacuri anti-semite care au avut loc la Kiev.

"Din discutiile cu oficialii a rezultat clar ca autoritatile nu pot oferi decat o protectie limitata pentru comunitatea evreiasca astfel incat trebuie sa ne asiguram singuri securitatea", a adaugat Arieli, care a mentionat ca echipa sa beneficiaza de consimtamintul autoritatilor.

Arieli a povestit ca Ucraina, unde atacurile anti-semite au fost rare in trecut, s-au confruntat recent cu patru atacuri serioase impotriva evreilor si doua tentative de incendiere a sinagogilor.

"Atacurile erau bine planificate", spune Arieli, care acuza militantii pro-rusi, care ar incerca astfel sa justifice agresiunea Rusiei.

Kremlinul arata insa cu degetul spre extrema dreapta din Ucraina pentru aceste atacuri.