Victoria din 1945 asupra Germaniei naziste este sarbatorita in Rusia prin mai multe parade militare, cea mai importata desfasurandu-se la Moscova, unde participa si presedintele Vladimir Putin. Rusia sarbatoreste anual victoria Aliatilor, in al Doilea Razboi Mondial, pe 9 mai - capitularea fiind semnata seara tarziu pe 8 mai, la Berlin, adica pe 9 mai dupa ora Moscovei - printr-o mare defilare militara in Piata Rosie, in centrul capitalei ruse.Vladimir Putin a salutat vineri "forţa triumfală a patriotismului" rus, in discursul tinut la parada, in Piata Rosie din Moscova. El a afirmat ca "Voința de fier a poporului sovietic, curajul si rezistenta lui au salvat Europa de sclavie. Tara noastra a fost cea care i-a trimis pe nazisti in vizuina lor, dupa ce au provocat milioane de victime si greutati teribile."

Parada la MoscovaFoto: Captura Youtube.com

"Ziua Victoriei este o sărbătoare în care triumfă forţa atotputernică a patriotismului, în cursul căreia simţim în mod special ceea ce înseamnă să fii credincios patriei şi cât de important este să-i apărăm interesele", a adaugat liderul de la Kremlin.

Peste 11.000 de soldati si cadeti de la scolile militare, 151 de echipamente militare, precum si 69 de avioane si elicoptere participa la aceasta defilare, care se vrea o demonstratie de forta, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a premierului Dmitri Medvedev.

Peste 25 de milioane de sovietici au murit in al Doilea Razboi Mondial, iar Rusia, care continua o traditie din perioada fostei Uniuni Sovietice, sarbatoreste victoria asupra regimului nazist ca pe un simbol al patriotismului.

Vladimir Putin a plasat in ultimii ani sarbatorirea patriotismului in centrul politicii sale: "Victoria asupra nazismului a fost obtinuta prin foarte multe victime si incercari grele", a declarat marti ministrul rus al Apararii Serghei Soigu. "Iar noi nu ar trebui sa lasam pe nimeni sa uite sau sa manipuleze in scopuri politice contributia poporului nostru la salvarea lumii de amenintarea aservirii fata de fascisti", a adaugat oficialul rus.