Separatistii planifica organizarea unui referendum in regiunile ucrainene Lugansk si Donetk, pe 18 mai, pentru alipirea acestora la Rusia, a anuntat joi seara reprezentantul initiativei civice Prava Sprava, Dmitri Sneghirev, citat de site-ul Gazeta.ua, potrivit Mediafax. Activistul ucrainean a afirmat ca detine informatii privind "stabilirea unui nou referendum pe 18 mai. In cadrul acestuia, separatistii vor decide daca vor sa intre in componenta Rusiei", a adaugat el, potrivit Gazeta.ua.

-------------------------

Ora 00.40 Un barbat a vrut sa detoneze, vineri seara, o bomba artizanala la o statie de metrou din Kiev, suspectul fiind retinut de fortele de ordine, relateaza agentia UNIAN. Incidentul a avut loc la statia de metrou Arsenalnaia, in apropierea Muzeului Marelui Razboi Patriotic, nume folosit pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial in epoca sovietica, dar pastrat si in prezent. Presa ucraineana sustine ca suspectul avea asupra sa un rucsac care a luat foc in momentul intrarii in metrou.

Ora 21:48 FMI "spera sincer" ca Kievul isi va respecta angajamentele (Lagarde)

Directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat vineri ca spera "sincer" ca Ucraina isi va respecta angajamentele asumate in cadrul planlui de ajutor financiar convenit de institutia internationala cu Kievul si care ar putea fi revizuit in cazul in care survine o ruptura in partea de est a tarii, transmite AFP.

"Suntem foarte atenti, bineinteles, la situatie si speram sincer ca autoritatile ucrainene vor respecta angajamentele programului", a aratat Lagarde cu ocazia unei vizite la Maroc. FMI spera ca "un mediu international (¬) care va aduce la stabilitate si la mai putina incertitudine", a mai aratat sefa FMI.

Ora 19:20 Uniunea Europeana isi exprima regretul ca Vladimir Putin a asistat la festivitatile din Crimeea, afirmand ca ziua victoriei impotriva nazismului nu ar trebui folosita pentru a afisa anexarea peninsulei (Reuters)

Ora 17:56 Un drapel al republicii separatiste autoproclamate Donetsk, afisat la Riga

Un drapel al Republicii separatiste autoproclamate Donetsk (Ukraina), a fost afisat vienri la Riga (capitala Letoniei) de membrii minoritatii ruse din Letonia, in cadrul ceremoniilor prilejuite de trecerea a 69 de ani de la sfarsitului Celui de al Doilea Razboi Mondial, transmite AFP.

Incidentul a fost criticat cu vehementa de ministrul leton de Externe.

"Este regretabil ca exista oameni care incearca sa umbreasca comemorarile prin asemenea provocari", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministrului Karlis Eihenbaums.

Un grup format in principal din membri ai minoritatii ruse s-a adunat in fata monumentului victoriei sovietice de la Riga, in timp ce veteranii isi rezentau medaliile.

Militantul pro-rus Vladimirs Lindermans si insotitorii sai au arborat apoi un drapel de dimensiuni mari, in culorile negru, albastru, rosu, al separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei, printre multe alte steaguri rusesti.

In 2012, Vladimirs Lindermans a incercat sa obtina recunoasterea limbii ruse drept limba oficiala in Letonia, o fosta republica sovietica cu 2 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt de etnie rusa.

Ora 16:55 UE vrea sa adauge in jur de 15 nume si 5 companii pe lista de sanctiuni care vizeaza persoane si firme rusesti

Ambasadorii UE s-au pus de acord, in principiu, sa adauge in jur de 15 persoane si 5 companii din Crimeea la lista de sanctiuni realizata de blocul european care vizeaza politicieni, oameni de afaceri si firme rusesti, in urma anexarii peninsulei, au declarat vineri diplomati europeni, citati de Reuters.

Decizia finala privind impunerea unor sanctiuni aditionale va fi luata luni de ministrii de externe din UE.

Ora 16:32 Ministrul de Interne de la Kiev, nou bilant: 20 de separatisti omorati la Mariupol in confruntarile de vineri

20 de rebeli si un politist au fost ucisi in confruntarile de vineri din Mariupol, a anuntat ministrul ucrainean de Interni, Arsen Avakov.

Cinci politisti au fost raniti si 4 insurgenti capturati, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

"O buna parte din atacatori s-au volatizat in oras, abandonand armele. (...) Cladirea (politiei locale - n.red.) este in flacari", a subliniat ministrul.

Ora 15:48 Autoritatile regionale anunta ca 3 persoane au murit si 25 au fost ranite in confruntarile violente din Mariupol (sud-estul Ucrainei), transmite AFP.

Mass-media ucraineana anuntase anterior ca 8 persoane si-au pierdut viata.

Ora 15:40 Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns vineri dupa-amiaza in Crimeea, transmite Reuters. Aeronava la bordul careia se afla liderul rus a aterizat pe aeroportul din orasul Sevastopol, baza istorica a flotei ruse din Marea Neagra, pentru evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei, 9 mai. Intr-un discurs sustinut in fata a cateva mii de locuitori ai orasului Sevastopol, liderul rus a afirmat ca intoarcerea Crimeei la Rusia restabileste "un adevar istoric".

Calatoria lui Putin in Crimeea, in contextul violentelor din estul Ucrainei, a fost puternic criticata de SUA si UE, dar si de autoritatile de la Kiev. (Citeste aici mai multe detalii)

Ora 14:53 Kievul propune lansarea, pe 14 mai, a unui dialog pentru unitatea nationala

Premierul interimar ucrainean Arseni Iatseniuk a anuntat vineri ca pe data de 14 mai vor incepe discutiile pentru unitate nationala.

"Ucraina este gata sa aiba si lanseaza miercuri un dialog national si discutii la masa rotunda, o noua dovada ca tara are nevoie de unitate, dialog si pace", a declarat premierul ucrainean cu ocazia unei congerinte de presa la Kiev.

Ora 14:44 Polonia: Miscarile conciliante ale Kremlinului fata de Ucraina, cuvinte goale

Apelul presedintelui rus Vladimir Putin pentru separatisti de a amana referendumul nu are niciun efect practic, a declarat vineri presedintele Polone, Donald Tusk, citat de Reuters.

"Cum stau lucrurile astazi, imi pare ca vorbele presedintelui Putin nu au nicio dimensiune practica", a aratat Tusk.

Ora 13:19 Confruntari violente la Mariupol (sud-est), intre trupele ucraienen si rebelii pro-rusi, soldate cu 8 morti, anunta Interfax Ucraina, citat de Reuters.

Vineri au avut loc lupte intre trupele ucrainene si separatistii pro-rusi in orasul port Mariupol, la sediul politiei si in cladirea locala a ministerului de interne, transmite agentia de presa ucraineana Interfax Ucraina, citata de Reuters. Agentia precizeaza ca 8 persoane au fost omorate si mai multe persoane au fost ranite.

Interfax Ukraina relateaza ca politia a incercat sa reia controlul asupra cladirii comandamentului iar separatistii din interior au deschis focul,

Politia locala din zona estica a regiunii Donetsk, centrul rebeliunii pro-ruse impotriva Kievului, a refuzat sa comenteze.

Tetiana Ignatchenko, un jurnalist din Mariupol, relateaza ca au avut loc lupte incrancenate in fata sediului politiei, controlat de pro-rusi, adaugand ca s-a inregistrat un mort si 6 raniti in tabara rebela.

Trupele ucrainene au venit in oras cu mai multe vehicule blindate.

--------------------------

Reprezentantul initiativei civice Prava Sprava, Dmitri Sneghirev, a subliniat ca rezultatele referendumului prevazut pe 11 mai "vor fi cu certitudine falsificate".

Sneghirev a criticat reactia Iuliei Timosenko si a presedintelui ucrainean Olexandr Turcinov fata de evenimentele din Ucraina, pledand pentru decizii radicale in "lupta impotriva separatistilor".

De asemenea, deputatul ucrainean Alexandr Brighinet a citat, intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, agenti dubli inflitrati in randurile separatistilor de la Lugansk, afirmand ca insurgentii prorusi vor sa organizeze un referendum privind alipirea regiunilor din estul Ucrainei la Rusia.

Recent, presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut separatistilor ucraineni sa amane referendumul de la 11 mai, dupa o intrevedere la Kremlin cu presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter.

Insa reprezentanti ai separatistilor au declarat ca vor mentine consultarea populara anuntata pentru duminica pe tema unei "declaratii de independenta" a "republicii" autoproclamate de la Donetk, un oras in estul tarii.