Oficiali democrati si republicani din Camera Reprezentantilor au ajuns joi la un acord asupra unui proiect de reformare a programului de supraveghere telefonica a Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA) in Statele Unite, care ar urma sa faciliteze adoptarea finala a textului, potrivit Mediafax.

Comisia pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor a renuntat la proiectul sau de reforma si a aprobat in unanimitate "USA Freedom Act", adoptat miercuri de catre Comisia Juridica, o versiune preferata de catre aparatorii libertatilor civile.' Casa Alba a anuntat, ulterior, ca sustine initiativa.

"Propunerea lor de lege este o etapa foarte buna", a declarat Caitlin Hayden, o purtatoare de cuvant a Consiliului pentru Securitate Nationala, "iar noi suntem pregatiti sa continuam negocierile cu membrii conducerii Camerei si pentru examinarea (proiectului) in plenul Camerei intr-un viitor apropiat", a adaugat ea.

Este un lucru rar ca reforme, mai ales asupra unor subiecte atat de controversate ca NSA, sa obtina o unanimitate in Congres. Textul, a carei examinare in plenul Camerei Reprezentantilor nu a fost programata inca, pune capat colectarii sistematice a metadatelor (numarul apelat, ora si durata apelului) de catre NSA de la operatori.

FBI si NSA urmeaza ca in prealabil sa obtina un mandat individual de la Curtea secreta Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), in baza unor "suspiciuni rezonabile" si abia dupa aceea sa poata sa ceara operatorilor date telefonice despre un anumit numar de telefon, in cadrul unei anchete in domeniul luptei impotriva terorismului, pentru o perioada de 180 de zile.