Seful rebeliunii armate din sud-estul Ucrainei, Viaceslav Ponomarev, a reaparut joi in fieful sau din Slaviansk, dupa ce a fost invizibil zile intregi, pronuntandu-se pentru o uniune cu Rusia dupa referendumul prevazut duminica in regiune.

Viitorul statut al regiunii dupa aceasta consultare populara? "Va face parte cu siguranta din Rusia, sau va fi o republica populara cu legaturi extrem de prietenesti cu Uniunea vamala (a fostelor republici sovietice condusa de Moscova)", a spus acesta, la primaria orasului, in fata catorva reprezentanti ai presei, printre care AFP.

"Acum, trebuie doar sa ne separam de Kiev. Dupa aceea, vom decide noi insine ce vom face pe viitor", a continuat acesta.

Primarul proclamat al Slavianskului, purtand o vesta si o camasa neagra, nu a mai aparut in public din 3 mai, atunci cand a eliberat observatorii OSCE.

"Daca oamenii o vor dori, vom studia chestiunea (unei uniri cu Rusia) in cel mai scurt timp posibil", dupa referendum, a subliniat el.

Acesta a apreciat ca Vladimir Putin are motivele sale pentru a propune amanarea referendumului, "motive pe care nu le cunosc", s-a marginit el sa declare in ceea ce priveste solicitarea presedintelui Rusiei de amanare a consultarii populare, formulata miercuri.

Ponomarev a lasat insa usa deschisa pentru o amanare a referendumului: "Ne pregatim pentru 11 mai dar, daca circumstantele o vor cere, il putem amana".

Cu atat mai mult cu cat Vladimir Putin "este presedintele unui stat prieten".

El se declara optimist in ceea ce priveste rezultatul referendumului: "majoritatea zdrobitoare a populatiei Slavianskului va vota de maniera pozitiva".

"Trag aceasta concluzie deoarece vorbesc cu oamenii, cu multi oameni. Toti cei care vor un viitor mai bun ne sustin", a asigurat el.

In opinia sa, militarii ucraineni care au incercuit orasul "vor face anumite manevre, provocari".

Dar "armata este demoralizata, dezorientata, nu mai reprezinta o amenintare deosebita pentru noi".

In orice caz, "soldatii nu controleaza situatia. Nu inteleg de ce au fost adusi aici", spune el, inainte de a avertiza ca "nu avem intentia sa depunem armele, atat timp cat fascistii sunt pe pamantul nostru".

Cu aplombul cu care a obisnuit presa, acesta s-a lansat in declaratii: "vom aduna forte si in curand vom ajunge la Kiev, si, asa cum am promis, vom merge pana la granita cu Polonia".

"Vom invinge, adevarul e cu noi, Dumnezeu e cu noi", a concluzionat el.

Ca de obicei, era insotit de doi barbati puternic inarmati, noteaza AFP.