Separatistii pro-rusi urmeaza sa anunte joi daca vor amana organizarea referendumului programat pentru 11 mai cu privire la "independenta" republicii separatiste Donetk, asa cum le-a cerut, miercuri presedintele rus Vladimir Putin pentru o detensionare a crizei din Ucraina.

Militanti pro-rusi la SlavianskFoto: captura euronews

Liderul separatist Denis Pusilin a declarat ca propunerea presedintelui rus ar putea fi discutate in cadrul unei intalniri de joi.

Urmareste LIVE TEXT principalele evenimente de joi din Ucraina:

Ora 00.30Incident la frontiera Ucrainei cu Rusia: Persoane necunoscute au incendiat un punct vamal ucrainean

Ora 22.05Liderul rebeliunii din Slaviansk a reaparut in public, dupa mai multe zile de absenta: Vom merge pana la granita cu Polonia

Ora 20.30Ucraina nu a permis intrarea in spatiul sau aerian a avionului care il transporta pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chisinau

Ora 20:20 Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat joi ca se va deplasa luni la Kiev, pentru a arata sprijinul UE pentru Ucraina, inaintea alegerilor prezidentiale prevazute in 25 mai, scrie AFP.

"Voi efectua luni o vizita la Kiev pentru a continua discutiile despre modul de stabilizare a situatiei din Ucraina inainte de alegerile prezidentiale din 25 mai, pentru a pune capat violentelor in Ucraina si a crea un dialog national" care sa includa toate partile, a precizat, intr-un comunicat, Van Rompuy. Aceasta ar fi prima sa vizita in aceasta tara de la inceputul crizei.

Ora 19:20 Ucraina va trebui, incepand din iunie, sa plateasca anticipat pentru livrarile de gaze, din cauza datoriilor de miliarde de dolari acumulate de Kiev, a anuntat joi ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak.

"Rusia este in curs de a trece la regimul de pre-plata pentru gazul furnizat Ucrainei", a declarat Novak, intr-un comunicat citat de AFP.

Ora 15.10Rusia a efectuat mai multe teste de rachete balistice. Vladimir Putin: Armata noastra joaca un rol esential in securitatea mondiala si regionala

Ora 14:00 Secretarul de stat adjunct William Burns a afirmat ca Rusia se indreapta spre "o cale periculoasa si iresponsabila" in privinta Ucrainei si a precizat ca Statele Unite si partenerii sai vor mari presiunea asupra Moscovei daca nu-si schimba abordarea (Reuters).

Ora 13:30 Ministerul rus al Apararii afirma ca Ucraina a masat 15.000 de soldati la granita cu Rusia si acuza statele occidentale si NATO ca "dezinformeaza in mod cinic" comunitatea internationala despre evenimentele de la granita dintre cele doua tari.

Ora 13:15 Separatistii pro-rusi au votat in unanimitate pentru organizarea unui referendum de independenta in 11 mai, a declarat unul dintre liderii autoproclamatei republici din Donetsk, Denis Pushilin, citat de Reuters.

Si separatistii din Lugansk au respins propunerea lui Vladimir Putin privind amanarea referendumului, a precizat agentia de stat RIA, preluata de Reuters.

12.18: Premierul polonez Donald Tusk: Trebuie sa ne raportam “cu prudenta” la declaratia lui Putin.

12:10 Operatiunea militara in curs impotriva insurgentilor din estul Ucrainei "va continua", indiferent daca acestia se decid sau nu sa amane referendumul pentru independenta, a anuntat joi secretarul Consiliului de securitate nationala si aparare, Andrii Parubii, potrivit France Presse.

Miercuri, presedintele rus Vladimir Putin a propus un scenariu de detensionare a crizei din Ucraina prin stoparea operatiunii militare in curs din su-est in schimbul amanarii "referendumului" prevazut duminica privind "declaratia de independenta" a autoproclamatei republici a Donetskului.

11.05: Itar-Tass: Ministerul de externe rus a sugerat ca seful NATO este "orb", dupa ce acesta a scris ca nu a vazut niciun semn ca Rusia si-ar fi retras trupele de la granita cu Ucraina.

"Le recomandam celor orbi sa se familiarizeze cu declaratia de pe 7 a presedintelui", a sustinut Ministerul de externe rus, potrivit Itar-tass citat de Reuters.

09.34 Ministrul afacerilor externe din Germania a "salutat" tonul "constructiv" al presedintelui Putin.

"Salutam tonul constructiv afisat de presedintele Putin dupa intalnirea sa cu presedintele OSCE, Didier Burkhalter", a subliniat ministrul, citat intr-un comunicat, cerand punerea in practica imediata a ceea ce a fost discutat la Moscova.

"Suntem poate intr-un moment decivisiv", a spus Steinmeier. "Situatia este foarte critica, insa exista inca o sansa sa reusim prin mijloace diplomatice sa evitam o noua escaladare a violentei si pierderea totala a controlului in estul Ucrainei".

09.00 Guvernuldin Ucrainaeste gatasa discute cupartidelepolitice sioficialii regionalidin regiunilede estcu privire la modalitatilede solutionarea crizeidin tara,darnuvavorbi cu"teroristi",a declaratjoi ministrul de Externe citat de Reuters.

---

Primindu-l la Moscova pe presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), elvetianul Didier Burkhalter, presedintele rus a cerut regiunilor pro-ruse din estul Ucrainei sa amane referendumul stabilit pentru duminica.

In schimb, el a cerut "autoritatilor sa inceteze imediat toate operatiunile militare din sud-est." Daca separatistii tin seama de apelul Putin si amana referendumul si "daca la randul sau Kievul opreste operatiunile sale militare pentru a lansa un dialog, atunci se poate iesi din aceasta situatie in care se afla Ucraina si care in prezent se inrautateste", a precizat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Casa Alba a declarat miercuri ca nu dispune de dovezi la ora actuala asupra retragerii trupelor rusesti masate la frontiera ucraineana, anuntata mai devreme de presedintele rus Vladimir Putin.