Israelul spioneaza Statele Unite mai mult decat oricare dintre ceilalti aliati ai Washingtonului, iar aceasta supraveghere depaseste limitele, scrie marti revista Newsweek, citata de AFP.

Secretele industriale si tehnologice americane sunt principalele vizate de spionajul israelian, adauga revista, citand reuniuni confidentiale legate de o legislatie care ar relaxa restrictiile de viza pentru cetatenii israelieni.

Un membru al Congresului care a asistat la o reuniunea de informare in ianuarie a calificat marturiile drept "foarte consternante ... alarmante ... chiar terifiante", iar un altul a calificat acest comportament drept "daunator".

"Nicio alta tara apropiata de Statele Unite nu depaseste in acest moment limitele in activitatile de spionaj asa cum o face Israelul", a spus un fost membru al Congresului care a participat la o alta reuniune confidentiala, la finele lui 2013, potrivit Newsweek.

Potrivit acestui fost membru al Congresului, serviciile de informatii au citat, fara a oferi alte precizari, "spionaj industrial, oameni care vin in Statele Unite pentru misiuni comerciale, sau cu societati israeliene care lucreaza cu societati americane, sau agenti ai serviciilor secrete sub ordinele guvernului, respectiv ale ambasadei".

Activitatile de spionaj israelian in Statele Unite nu pot fi comparate cu cele ale altor aliati apropiati, precum Germania, Franta, Marea Britanie sau Japonia, au precizat agenti ai serviciilor de contraspionaj pentru membrii comisiilor de afaceri judiciare si afaceri externe ale Camerei Reprezentatilor, potrivit Newsweek.

"Cred ca aceste dezvaluiri nu sunt o surpriza pentru nimeni", a adaugat fostul membru al Congresului.

Israelul dezminte acuzatiile

Ministrul israelian al Afacerilor Externe Avigdor Lieberman a negat vehement aceste acuzatii.

"Israelul respecta la litera angajamentele sale de a nu efectua activitati de spionaj in SUA", a sustinut seful diplomatiei israeliene, referindu-se la promisiunile facute Washingtonului in urma scandalului Jonathan Pollard, condamnat in 1987 la inchisoare pe viata de justitia americana pentru spionaj in favoarea Israelului.

Ministrul israelian insarcinat cu Informatiile, Youval Steinitz, a calificat acuzatiile prezentate de Newsweek drept "iresponsabile" si fara "niciun fundament".

"Israelul a decis in urma cu 30 de ani sa nu efectueze activitati de spionaj in SUA", a declarat ministru, pentru radioul public. "Nu am primit decat laude legate de cooperarea intre serviciile de informatii americane si israeliene in cadrul intrevederilor din ultimele luni la Congres sau cu diferite servicii de securitate americane", a spus Steinitz.