Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut miercuri separatistilor pro-rusi din Ucraina sa amane referendumul prevazut pentru 11 mai privind independenta autoproclamatei "republici" a Donetskului si a anuntat ca Rusia si-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, scrie AFP.

"Cerem reprezentantilor din sud-estul Ucrainei sa amane referendumul prevazut in 11 mai, pentru crearea conditiilor necesare dialogului", a declarat acesta, intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter.

Rebelii pro-rusi au anuntat pentru 11 mai organizarea unui referendum pentru "declararea independentei" republicii autoproclamate a Donetskului, oras situat in bazinul minier din est, in apropiere de granita cu Rusia.

La putin timp dupa declaratia lui Putin, liderul Denis Pushilin a precizat ca propunerea presedintelui rus va fi studiata joi.

"Consideram ca dialogul direct intre autoritatile de la Kiev si reprezentantii din sud-estul Ucrainei este un elemente esential al unui compromis", a spus Vladimir Putin.

"Trebuie ca oamenii din sud-estul Ucrainei sa inteleaga, sa stie si sa creada ca dupa alegerile prezidentiale din 25 mai drepturile lor vor fi garantate", a subliniat acesta.

Putin a afirmat si ca Moscova si-a retras trupele de la granita cu Ucraina, unde NATO estima la finele lui aprilie ca se aflau pana la 40.000 de militari.

Alianta nord-atlantica a precizat, dupa aceste declaratii, ca nu are niciun indiciu ca Rusia si-ar fi retras fortele din apropierea granitei cu Ucraina, dupa cum a a declarat un oficial NATO citat de Reuters.

Discutia dintre presedintele rus si seful OSCE au aratat ca "abordarile privind modalitatile de rezolvare a crizei sunt in mare aceleasi", a sustinut Vladimir Putin.

"Propunerea noastra consta in patru puncte: incetarea focului, dezarmare, dialog, alegeri", a declarat si presedintele confederatiei helvetice Didier Burkhalter, care asigura conducerea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).