Declaratie comuna Romania-Polonia-Turcia: Nu recunoastem interventia militara ilegala a Rusiei in Ucraina si anexarea Crimeei
presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei, Petru Filip (PSD), a declarat, la finalul intalnirii triaterale la care au luat parte vicepresedintele comisiei similare din Senatul Republicii Polone, Bogdan Klich, si presedintele Comisiei de politica externa din Marea Adunare Nationala a Turciei, Volkan Bozkir, ca Romania are parteneriate strategice atat cu Polonia cat si cu Turcia, adaugand ca aceste tari reprezinta un veritabil avanpost al NATO in zona est-europeana si un "avanpost vizavi de o zona devenita in acest moment tampon" intre Uniunea Europeana, NATO si Rusia, potrivit agentiei Mediafax.
"Toate cele trei tari si-au dorit si isi doresc stabilitate in zona si implicare directa in ceea ce inseamna readucerea pacii si stabilitatii in aceasta zona devenita in acest moment sensibila, o situatie critica pe care Europa n-a mai cunoscut-o de la cel de-a Doilea Razboi Mondial", a mentionat Filip.
Potrivit lui Filip, cele trei tari si-au manifestat dorinta de a gasi cat mai repede o solutie pasnica pentru ca Ucrainei sa i se respecte suveranitatea teritoriala si dreptul poporului ucrainean de a-si solutiona liber problemele pe care le are in interiorul tarii.
Invocand declaratia comuna adoptata, Petru Filip a precizat ca Romania, Republica Polona si Turcia "sustin, fara echivoc, toate masurile pe care NATO le decide in perspectiva respectarii integritatii si a pacii si a sigurantei din aceasta parte a lumii".
Potrivit afirmatiilor sale, in cadrul triateralei s-a discutat si despre largirea Uniunii Europene in doua directii: sustinerea demersului Turciei, Republicii Moldova si Ucrainei de a deveni membre ale UE si largirea Uniunii in zona Balcanilor de Vest.
Vicepresedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului Republicii Polone, Bogdan Klich, a sustinut determinarea celor trei tari pentru sustinerea stabilitatii in estul Europei. "Condamnam ferm actiunile ilegale ale Rusiei in Ucraina si anexarea ilegala a Crimeei", a mentionat acesta, referindu-se la concluziile discutiilor tripartite.
Presedintele Comisiei de politica externa din Marea Adunare Nationala a Turciei, Volkan Bozkir, s-a declarat "profund ingrijorat" de cursul evenimentelor din Ucraina si din Crimeea, in principal, mentionand ca Ucraina este vecinul Turciei si partener strategic si economic. Acesta a aratat ca Turcia are, de asemenea, relatii stranse cu Federatia Rusa, care este, la randul sau, vecina si partener strategic.
"Cu toate acestea, suveranitatea, integritatea si independenta Ucrainei trebuie pastrate si respectate. Schimbarea granitelor recunoscute international este inacceptabila pentru Turcia si nu recunoastem rezultatele referendumului ilegal din Crimeea", a spus Volkan Bozkir.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Ei vorbesc de asa ceva, care au schimbat de atatea ori granitele in Europa? Si au facut-o fara voia celorlalti...daca schimbarea granitelor e in favoarea lor, zic ca asa a vrut Allah, daca nu e in favoarea lor, sar ca arsi ca nu se respecta granitele in Europa.
Mai este important ca aceste declaratii sa fie urmate de actiuni si alte declaratii care sa fie aliniate cu aceasta + altfel se poate crea impresia ca RO nu prea stie despre ce vorbeste...
Numai de bine sa auzim!
Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.
Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit ... ” . - Politice H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63