Presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter, a mers miercuri la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin cu care urmeaza sa vorbeasca despre dosarul crizei ucrainene, Rusia dovedindu-se, pana acum, un partener cu care nu se poate discuta, scrie AFP.

Cu cateva ore inainte de intalnirea dintre cei doi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat tonul discutiei, acuzand, din nou, europenii ca ignora ascensiunea "fascismului" in Ucraina.

"Ceea ce s-a intamplat la Odesa pe 2 mai este pur si simplu fascism", a declarat Lavrov.

Vizita lui Didier Burkhalter are loc pe fondul unei noi ofensive diplomatice a europenilor pentru a incerca sa ajunga la o solutie pasnica la problemele din Ucraina.

Oficialul OSCE care este si presedintele Elvetiei si seful diplomatiei elvetiene, a facut apel marti la "respectarea angajamentelor de la Geneva", facand referire la acordul diplomatic incheiat in 17 aprilie intre Ucraina, Rusia, UE si SUA, pentru detensionarea situatiei din est.

Didier Burkhalter a cerut, de asemenea, un acord de incetare a focului pentru a permite desfasurarea alegerilor prezidentiale prevazute pentru 25 mai.

Occidentul considera ca este crucial ca scrutinul sa se desfasoare corect, in caz contrar existand riscul ca Ucraina sa alunece catre "haos si riscul unui razboi civil", dupa cum arata presedintele francez Francois Hollande.

Scrutinul din 25 mai ar trebui sa permita alegerea succesorului presedintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, rasturnat de la putere la sfarsitul lunii februarie.

Rusia, care refuza sa recunoasca guvernul interimar de la Kiev, considera "absurda" organizarea alegerilor in contextul actual al violentelor din estul Ucrainei.

Sunt planificate discutii diplomatice si la Kiev, unde marti seara a ajuns ministrul britanic de Externe, William Hague.

"Bineintes ca exista multe lucruri de discutat", a declarat oficialul britanic. In afara de intrebarile legate de aplicarea acordului de la Geneva, "exista, de asemenea, numeroase provocari economice si de securitate".