Saisprezece institutii de presa, inclusiv The New York Times, au prezentat marti, in justitia administrativa, o motiune prin care acuza Agentia Federala a Aviatiei (FAA) de limitarea libertatii presei prin interdictia de a folosi avioane fara pilot pentru obtinerea informatiilor, informeaza Mediafax.

Printr-o "serie de amenintari cu sanctiuni administrative", FAA a "interzis complet" utilizarea avioanelor fara pilot pentru colectarea de informatii, indica motiunea de 25 de pagini, adresata Biroului national de securitate a transporturilor, care examineaza conflictele in materie de aviatie.

Contrar altor tari, Statele Unite interzic utilizarea avionelor fara pilot in scop comercial, insa o reglementare stricta inca nu a fost definita.

Cele 16 institutii de presa, printre care The New York Times si The Washington Post, considera ca utilizarea avioanelor fara pilot se incadreaza in Primul Amendament al Cconstitutiei americane, care garanteaza libertatea presei si a opiniei.

Printe alte institutii de presa care au prezentat motiunea se numara agentia The Associated Press, grupurile Gannett, Hearst, McClatchy si Tribune, precum si Advance Publications care detine le New Yorker, Vanity Fair si Vogue.