Un deputat din partea partidului de extrema dreapta Jobbik, Tamas Sneider, a fost ales marti vicepresedinte al Parlamentului de la Budapesta, dupa ce a facut parte in anii 1990 din miscarea de skinhead din Ungaria, scrie AFP.

Tamas Sneider a obtinut sprijinul celor 23 de membri ai grupului sau parlamentar si ai unei mari parti dintre cei 133 de deputati conservatori ai premierului Viktor Orban, cu exceptia a patru dintre ei, care nu au participat la vot.

Opozitia de stanga (39) a votat impotriva, in timp ce ecologistii (5) s-au abtinut.

Deputatul de extrema dreapta a facut parte in anii 1990 dintr-o miscare skinhead, potrivit presei locale, afirmatii pe care acestea nu le-a dezmintit. "Deoarece cunoastem toti trecutul meu, prefer sa evoc viitorul", a spus el, la capatul votului.

Acesta devine astfel unul dintre cei sase vicepresedinti ai Parlamentului ungar, si care va fi condus de Laszlo Kover, presedintele forului legislativ din 2010.

Fidesz este acuzat de criticii sai ca intretine o relatie stransa cu Jobbik, miscare deschis rasista si anti-romi.

Parlamentul ungar se reuneste pentru prima oara marti dupa alegerile legislative din 6 aprilie, care i-au oferit un nou mandat de premier lui Viktor Orban.